Etiketterallmänntartikel
Läst 15484 ggr
raphanus
2011-10-13, 21:43

Språkkurser utomlands är för alla åldrar

Vår medlem Ella Levin bidrar här med en artikel om språkresor, en studieform som långt i från är reserverad för unga människor. Det finns flera företag som erbjuder språkresor för vuxna också.

Det sägs att ju äldre man är, ju svårare är det att lära sig nya språk eller utveckla tidigare kunskaper. Tänker man så kan man sluta att ens försöka efter det att man fyllt 19 år, den ålder som ofta används som en övre åldersgräns vid språkinlärningstester. Det är dock bevisligen mycket möjligt att lära sig nya språk också efter den kritiska inlärningsperioden i ungdomen. Det är svårare att uppnå samma nivå som modersmålstalare, man talar med starkare brytning och det är vanligare att man gör misstag utifrån de språk man redan talar, men man kan dock mycket väl uppnå en avancerad språknivå om man så önskar.

Vad som leder oss till att vilja lära oss nya språk i vuxen ålder är mycket individuellt, men beror ofta på ett starkt intresse för landet där det talas, för att utöka sina resemöjligheter, karriär utomlands eller behov av språkkunskaper i arbetet på hemmaplan, familjemedlemmar som flyttar utomlands eller ett brinnande språkintresse som leder till en vilja att utöka sina språkkunskaper. Ett av de allra effektivaste sättet att lära sig nytt språk är att spendera tid i utlandet där språket omger en, speciellt för äldre studenter som ofta inte har tillgång till intensiv undervisning på hemmaplan, så som skolgång eller heltidskurser.

För oss över 19 år finns ett stort antal olika alternativ för språkkurser utomlands. Idén om att språkresor enbart är för ungdomar på sommarlovet stämmer inte längre utan utbudet för äldre studenter är långt större än för ungdomar. Runt om i hela världen finns språkskolor som erbjuder nybörjar och fortsättningskurser för utländska studenter, dessa kan man kontakta på egen hand eller via en svensk språkreseförmedling. Det finns ett stort antal kursförmedlingar i Sverige, det är väl värt att ta reda på vilka olika erbjudanden och villkor de erbjuder, samt ta del av deras gratis rådgivning innan man bokar. Vad kan man då förvänta sig av en språkkurs utomlands? Bokar man via en språkreseförmedling ingår boende i kursavgiften. Vanligtvis väljer man då mellan att bo i delad lägenhet tillsammans med andra studerande i självhushåll, eller med halvlogi som inneboende hos en lokal värdfamilj. Att bo i värdfamilj innebär en unik chans att lära känna värdlandet, dess vardagsliv och dagliga konversationer som sällan erbjuds turister. Kurserna i sig erbjuds från nybörjarnivå till mycket mer avancerade studier och kan läsas från 1, upp till 48 veckor, i längd. Detta innebär att man kan resa under semestern eller under en längre period beroende på vilka möjligheter man har. Kurserna är ofta inriktade på konversation och språket i användning och innehåller ofta ett stort inslag av kultur och historieundervisning också.

De flesta som väljer att resa utomlands för utlandsstudier reser till Europa för att studera europeiska språk så som engelska, spanska, franska och tyska. Mer och mer populärt är även asiatiska språk, japanska och kinesiska. För äldre studenter med en stark dragning till till exempel den franska eller italienska kulturen erbjuds ett stort antal olika språkkurser som kombinerar språkundervisning med till exempel vinprovning, matlagning eller konstkurser. Runt om i världen erbjuds även språkkurser som innehåller sport element så som tennis, golf eller vattensporter. För dem över 50 år erbjuds specialanpassade program på 2 veckor där undervisningen kombineras med utflykter, aktiviteter och restaurangbesök för andra i samma ålder från hela världen. Det är aldrig för sent att utveckla sina egna språkkunskaper, vilket bevisas av dessa allt mer populära språkresor för vuxna resenärer.

För mer information, kontakta till exempel språkreseförmedlingen ESL Språkresor. Även Avista och LISA! erbjuder resor för vuxna. Hemsidor så som Studentum erbjuder sökfunktioner för olika språkreseförmedlingar.

Ella Levin

DesK
2011-10-14, 14:12
#1

Tack för trevlig och bra information! Jag hade ingen aning om att det finns språkresor för vuxna. Jag blir riktigt sugen på att göra en sådan språkresa Glad I min ungdom var jag i England på språkresa och bodde i familj, det var mycket trevligt och lärorikt Glad

Désirée
tidningensyre.se

svenake
2011-10-16, 09:59
#2

Ytterligare ett företag med språkresor för vuxna  http://www.applelanguages.se/

Det enda som verkar kunna erbjuda  kurser i franska i Normandie. Vet ej hur seriösa dom är.

mikkilina
2012-01-12, 12:35
#3

Förlåt om detta inte är helt relaterat till artikeln, men jag hittade ingen lämlig forumdel eller tråd att skriva i. Har någon här testat språkkurser via dator/nätet? Jag hittade detta från "Online-Trainers" men jag känner inte till dem och vet inte om de är bra och pedagogiska.

Har läst en del kritik mot t.ex. Rosetta Stone, bl.a. här (och på många andra ställen på nätet), och det kanske är någorlunda liknande utlärningssystem… Är rädd att köpa grisen i säcken.

Bäst är ju en riktig skolutbildning, och allra bäst i ett land där språket talas, men om man inte har möjlighet kan detta vara enda alternativet. I mitt fall är det tyska som ska nötas in.

niklasniklas
2012-08-30, 18:42
#4

Learn the Language är också en språkresearrangör. Jag åkte själv med dem i Berlin förra året och jag var riktigt nöjd!

De anordnar resor till Berlin och München, men deras språkresa till Montreal (!) verkar ju hur cool som helst! Men det får nog bli en annan gång… :)

[sakring]
2012-09-05, 23:10
#5

Study International har olika språkresor i olika språk på många ställen i världen.

http://www.studin.se/

Upp till toppen