Annons:

Välkommen till Språk i Fokus

Vårt mänskliga språk är ett av våra viktigaste verktyg i livet. Nästan allt vi gör och tänker på kan anta språklig gestalt, och allt vi dagligen har att göra med kan beskrivas i ord, tecken eller skrift. Eftersom språket genomsyrar allt vi sysslar med, är det ett väldigt komplext verktyg. Därför kan det vara värt att diskutera och analysera det på olika sätt.

På det här forumet kan du som funderar över språkfrågor få ditt lystmäte. Här kan du hitta människor som du kan utbyta kunskaper med och dela med dig av dina egna tankar om språkrelaterade frågor och problem. Du kanske behöver hjälp med att formulera dig eller funderar över varför man formulerar sig på ett visst sätt i ett visst sammanhang. Du kanske använder språket som konstnärligt uttrycksmedel och behöver tips om vad du ska göra när du hämmas i din kreativitet. Eller kanske du bär på frågor eller funderingar om översättningar, uppsatser, uttryck, ordstäv, ordvitsar, sociolingvistik, korsord, kultur, sociologi eller något annat som omfattas eller är beroende av språk. Ingen fråga är för dum eller obetydlig för att dryftas här.

Det finns också på detta forum en grupp där vi kan diskutera svordomar och kraftuttryck. Av historiska och kulturella skäl kan dessa vara intressanta att diskutera, även om det förstås också finns många som aktar sig för den sortens språkbruk. Av sedlighetsskäl är gruppen låst. Ingen som inte vill ska behöva befatta sig med den, men den som vill det, kan få det bara genom att kontakta sajtvärden.

Med vänliga hälsningar
raphanus
- Din sajtvärd på Språk iFokus

Presentation av oss som håller i forumet

Sajtvärden:
Jag som är värd på detta forum har ett stort språkintresse och ser också till att dra nytta av det i arbetsliv och vardagsliv. Jag lärde mig läsa i treårsåldern och upptäckte i tioårsåldern att jag hade lätt för att lära mig språk. Jag har studerat engelska, franska, italienska, latin, klassisk grekiska, nygrekiska, turkiska, persiska, estniska och ryska. Jag har arbetat i Norge och varit tillsammans med en finsk kvinna, så jag kan lite norska och finska också. Jag har  undervisat i ryska i tre år. Sedan tycker jag att det är väldigt intressant med poesi och skönskrift. Språk måste ju inte bara vara ett vardagligt meddelelsemedel. Det kan vara vackert också, både för ögat och örat.

Medarbetare:
Jag är dotter till ett språksnille, min mor kunde 9 språk flytande när hon dog 51 år gammal. Själv är jag inte något språksnille, men mina vänner säger att jag har sinne för språk och detaljerna i de språk jag behärskar bra, dessa är svenska, tyska och engelska. Jag är också konst- och fotointresserad, som jag ser det hänger dessa intressen ihop - för att beskriva eller kritisera en bild behövs det ord och det kan ibland underlätta att se en bild för att förstå en text.