Etikettkroppsspråk
Läst 350 ggr
angelusdomini
2020-07-14, 14:55

Artighet

Vad är ett artigt kroppspråk som fungerar idag?

Gronstedt
2020-07-14, 15:18
#1

Att vara upprätt och avspänd, inte gestikulera yvigt och inte tränga sig för nära.

angelusdomini
2020-07-15, 14:21
#2

Att vara upprätt och avspänd?? En ohälsosam gångstill skulle då inte vara särkilt artigt. inte gestikulera yvigt? För då är man osvensk???

Gronstedt
2020-07-15, 14:38
#3

#2: En upprätt kroppsställning (i den mån man fysiskt förmår och utan att för den skull försöka göra sig större än kontrahenten) markerar respekt, ja. Det har ingenting med hälsa eller gångstil att göra, utan med att man markerar en paus i sitt agerande, att man är öppen och inte hotande och att man ägnar den andra parten sin uppmärksamhet. Människan, liksom andra djur som utvecklats för att använda ögonen, är mycket känslig för kroppshållning och skillnaden mellan att verka hotande eller hövligt uppmärksam kan vara hårfin.

"osvensk"? Var fick du det från? Att gestikulera yvigt gör att man verkar större än man är och därmed gör ett mer påträngande intryck. Det motsvarar att skrika eller att skriva på Internet-fora med versaler eller multipla skiljetecken. Vill man gestikulera bör man hålla längre avstånd till den man pratar med, så att man inte ofrivilligt tränger sig inom vederbörandes integritetsavstånd. Det har ingenting att göra med nationalitet., utan handlar om att närma sig andra på sätt som inte verkar hotande eller påträngande. När man lär känna kontrahenten bättre lär man sig också hur man kan agera utan att störa eller stöta.

angelusdomini
2020-07-17, 13:53
#4

Brukar inte tex italienarna gestikulera mer än svenskarna? Det är detta jag syftade på.

Gronstedt
2020-07-17, 14:25
#5

#3: Jag vet inte hur genomsnittsitalienarens gestikulerande skiljer sig från genomsnittssvenskens. Men visst förekommer kulturkrockar.

En människa som är van vid alla i omgivningen viftar med armarna hela tiden upplever förstås det som mindre påträngande än en som inte är van vid det. Vill man upplevas artig bör man börja försynt och sedan eventuellt öka.

Upp till toppen