Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språkhistoria

Någon som är kan slaviska språk/språkhistoria?

2014-01-18 15:31 #0 av: VildaVittra

Jag skulle behöva hjälp med översättningen av ordet/namnet skirilo, som finns i en källa från år 488 så det kan vara "utdött". Det kommer förmodligen från området som idag är Tjeckien och ett folkslag som kallades Bajuvarerna.

Sökt men inte hittat själv.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-18 15:38 #1 av: raphanus

Kan du sätta in det i ett sammanhang?

Anmäl
2014-01-18 15:45 #2 av: VildaVittra

#1 Det står i en dansk text, så jag vet inte om det hjälper direkt.

"Navnet* menes grundlagt och givet af disse mennesker ud fra et hövdinganavn Skirilo i en bestemt slagtgren."

* På staden

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-18 16:37 #3 av: Ephraim

Är du säker på att det är slavisk språkhistoria du är intresserad av och inte germansk? Bajuvarierna (eller bavarierna) lär ha talat ett germanskt språk och det är från dem Bayern fått sitt namn (det finns förövrigt ett släktskap med namnet på Böhmen också).

Fast vad är det du vill veta egentligen? Vill du översätta namnet Skirilo? Det är ju uppenbart ett personnamn (fast jag har svårt att hitta belägg på det på Google) så det bör väl egentligen inte översättas?

Eller är du intresserad av etymologin till namnet? Det är nog lite svårt att veta. En ren gissning är att förledet kommer av urgermanska *skīriz 'ren, klar' (sv. skir och verbet skira). Det finns också ett östgermanskt folk, skirerna (vars namn möjligen kan vara släkt med sagda adjektiv) som bodde i området tidigare och möjligen var ett av de folk som senare uppgick i bavarierna. Men någon kanske har bättre idéer.

Anmäl
2014-01-18 16:43 #4 av: VildaVittra

Det står i texten att bajuvarerna var slaviska och invaderade Bayern, därav att jag skrev slaviska språk. Sedan har jag läst att de senare blandade sig med germanerna samt romarna.

Jag är nyfiken på ordet/namnets innebörd, då mitt efternamn är en version av det (med lite latin och massa massa år inblandat). Namn brukar ju betyda något från början.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-01-19 15:13 #5 av: Ephraim

Var har du hittat den danska texten? Den verkar inte alls särskilt tillförlitlig. Det fanns slavisktalande stammar i området under denna tid men de folk som brukar benämnas som bajuvarer var till huvuddelen germansktalande. Sen var väl verkligheten betydligt mer komplicerad än den bilden av "ett folk–ett språk" som man ibland får särskilt i populärhistoriska framställningar. Men om din text säger att de var slaver tror jag den ligger ganska långt från konsensus.

Dessutom hittar jag ingen källa på internet som talar om Skirilo. Ingen av de fåtalet google-träffarna talar om någon hövding som skulle ha hetat Skirilo. Det kanske är en konstig stavning men jag vet inte hur det annars skulle skrivas. Har källan från 488 något namn? Har du möjligen ett utdrag direkt ur den istället för din danska text som är en andrahandskälla?

Anmäl
2014-01-19 15:23 #6 av: Ephraim

Namn är knepiga också. Egentligen kan man väl inte säga att ett namn betyder något, förutom "personen med det här namnet". Givetvis har namn ett ursprung (en etymologi) men det är ofta svårare att fastställa ursprunget för namn än för andra ord. Ett viktigt skäl är just att namn inte betyder något. När man jämför ord mellan olika språk är betydelsen en viktig faktor för att avgöra vilka ord som rimligen kan vara släkt. Det kan man inte göra med namn. Namn har också en större tendens att lånas mellan språk och att utvecklas på oregelbundna sätt.

Så när det gäller namn av den här typen kan man nog inte säga så mycket mer än spekulera om att det kanske kommer av en viss germansk rot exempelvis.

Namnet Skirilo låter som att det skulle kunna vara tidig germanska men jag tror inte att det skulle kunna vara slaviskt. Nu är jag inte expert på slavisk språkhistoria men jag tror inte att den tidens slaviska språk hade ljudkombinationen /sk/ framför /i/. Det hade blivit till /ʃtʃ/.

Anmäl
2014-01-19 18:56 #7 av: VildaVittra

Jag har fått svar från en som kan en del ryska (serbokroatiska som modersmål) som sa att скирило är ett namn. Huruvida det har med "mitt" skirilo att göra vet jag inte. 

Den danska texten är en avlägsen släkting som forskat själv på plats i staden i fråga. Han är troligtvis död då han var där på 60-talet, så kan inte fråga var han fått informationen ifrån. Allt annat jag kontrollerat i texten har stämt, så känner mig relativt trygg med hans tolkning av källor.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.