Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Dialekter/lokala varianter

Bevara dialekter

2012-01-30 22:08 #0 av: TjockaBerta

Vart vänder man sig om man vill ha en dialekt uppmärksammad och bevarad.

Jag vet en familj utanför Mora som talar en dialekt som är helt obegriplig för mig, från Stockholm. De inleder en mening på svenska och sen glider meningen över till deras dialekt och då är jag helt borta på en gång.

Det är inte dalälvska och som de själva säger om Moradialekten "så är det inte som de talar på byn". Så det är något helt annat.

Det är en ganska stor familj, släkt, och de yngre säger att de förstår men de avstå från att tala dialekten.

Jag som är språkintresserad är så fascinerad eftersom jag faktiskt inte förstår ett enda ord när de kommer igång. Min vän påminner alltid de andra om att "-nu får ni tala svenska" när jag är med. Men oavsett det går alltid samtalet över i deras dialekt och så är jag överspelad igen.

Efter att ha lärt känna denna familj tycker jag att dalälvskan är klart överskattad. Det här är något att dokumentera.

Anmäl
2012-01-30 23:04 #1 av: svenake

Spela in det  och skicka inspelningarna till Nordiska Museet.

Anmäl
2012-01-30 23:11 #2 av: raphanus

#0 - Jag skulle snarare rekommendera dig att vända dig till SOFI.

Anmäl
2012-01-31 10:16 #3 av: TjockaBerta

#2

Tack. Det känns som det är rätt ställe att vända sig till.

Anmäl
2012-01-31 12:31 #4 av: raphanus

#3 - Berätta gärna hur det går!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.