Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

På grund av

2011-05-19 13:12 #0 av: [WX5]

På grund av = något negativt
Tack vare = Något positivt

Svenska YLE skriver

Folkmängden ökar på grund av inflyttning

Journalister om någon borde ju veta denna enkla regel tycker jag. Av rubriken att döma så är inflyttningen något dåligt. Skulle hellre se att det står

Folkmängden ökar tack vare inflyttning

Håller ni inte med mig?

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-05-19 14:01 #1 av: DesK

Jag instämmer med dig WX5!

Désirée

Anmäl
2011-05-19 14:02 #2 av: [WX5]

Vad skönt att höra. Skrattande

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-05-19 14:48 #3 av: Moctezuma

Det där är lika som med "risk" och "chans", det används ofta fel.

Anmäl
2011-05-19 14:57 #4 av: raphanus

WX5 har naturligtvis rätt, men just i WX5:s exempel är det inte alltid odelat positivt att folkmängden ökar. Ökande folkmängd kan leda till större konkurrens om bostäder, t.ex. I sådana tveksamma fall är det bättre att använda "på grund av", eftersom "tack vare" signalerar att det handlar om en odiskutabelt god nyhet.

Anmäl
2011-05-19 15:09 #5 av: Inkanyezi

"På grund av" har väl egentligen inte vare sig positiv eller negativ laddning, utan jag ser det bara som förklarande. Man kunde så klart säga att folkmängden ökar genom invandring, om födelsetalen är otillräckliga eller vikande och folkmängden ändå ökar och det inte beror på att livslängden ökar.

Och visst är invandring positiv när födseltalen är låga och livslängden ökar, vilket leder till att genomsnittet av befolkningen blir äldre. Någon ska ju jobba också för att försörja oss som har nått pensionsåldern.

Anmäl
2011-05-20 12:23 #6 av: JazzBass

#5- ""På grund av" har väl egentligen inte vare sig positiv eller negativ laddning, utan jag ser det bara som förklarande."

Samma syn har jag, det är ett neutalt begrepp i min värld.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2011-05-21 16:45 #7 av: Andina

Jag upplever inte heller På grund av som något förknippat med negativitiet, enbart 'orsaksförklarande', som i #5 och #6. 
Däremot är Tack vare positivt laddat, för mig.

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Anmäl
2011-05-21 23:16 #8 av: Ephraim

Jag måste hålla med alla som menat att "på grund av" i grunden är neutralt. Möjligen kan det vara mindre lämpligt i direkt positiva sammanhang. I mitt tycke fungerar det dock bra i exemplet ovan om man inte vill uttrycka någon direkt värdering, vilket man nog inte bör som journalist.

Det är emellertid inget konstigt om "på grund av" i många språkbrukares öron har fått en svagt negativ laddning, eller i vart fall har blivit svårt att använda i tydligt positiva sammanhang. I och med att vi har ett uttryck, "tack vare", som uttrycker en positiv värdering är vi inte vana att se "på grund av" i sådana sammanhang, medan vi är vana att se det i negativa sammanhang.

Med tanke på exemplets ursprung passar det ju bra att Mikael Reuter skrivit om ämnet:
http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1613

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.