Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Översättning/tolkning

Bra gratis rättstavningspogram?

2013-10-07 17:02 #0 av: Hiro

Finns det något bra rättstavningsprogram till datorn som man kan rätta engelska och svenska med? :o

Anmäl
2013-10-08 18:27 #1 av: DesK

Nej tyvärr är de allra flesta rättstavningsprogram urusla, bland annat därför att de inte tar hänsyn till sammanhanget.

Anmäl
2013-10-08 21:53 #2 av: Hiro

Okej men finns det något som bara rättar ord för ord?

Eller vilket är det bästa man kan köpa?

Anmäl
2013-10-09 19:14 #3 av: powerofthebass

Ord för ord tyda.se

Anmäl
2013-10-09 23:25 #4 av: Hiro

Det är texter som ska rättas och jag orkar inte göra ord för ord då jag inte vet vad som är rätt och fel

Anmäl
2013-10-10 08:00 #5 av: Emo

#4 Då riskerar du att det blir ännu värre.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-10-10 09:08 #6 av: Hiro

#5 Va? Det är ju samma sak fast programmet läser av hela texten, ser felen och stryker under med röd text så man kan fixa det?

Anmäl
2013-10-10 09:22 #7 av: DesK

Hiro grejen är att alla sådana program rättar på fel sätt, så att texten blir felaktig, bland annat fungerar nästan inga sammansatta ord.

Anmäl
2013-10-10 09:28 #8 av: Emo

Vi ser exempel på det när någon inte kollar upp vilka ändringar deras "felstavningsprogram" gör innan de lägger ut en kommentar här.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2013-10-10 11:21 #9 av: Inkanyezi

Det finns stavningskontroll i många webbläsare, och alla ordbehandlare har det, men som har nämnts här innan är de inte så bra att man kan lita blint på dem. Framför allt ska man inte låta dem "rätta" automatiskt.

Stavningsprogram (rättstavning i ordbehandlaren) kan vara bra för att se när man gör felslag, vilket hjälper när man skriver mycket fort, så att man kan se när det blev ett tecken för lite eller för mycket i ett eller annat ord. Tyvärr blir en del felslag helt godtagbara ord också, så det är inte vattentätt. Men det är åtminstone en liten hjälp för att hitta sånt som råkade bli fel.

Om man däremot är osäker på stavning är rättstavningsprogrammen inte till någon hjälp alls, kanske främst för att de inte in något fall kann gissa sig till vad du menade att skriva, när ordet inte blev stavat så som man vill ha det enligt SAOL.

Så om man vill läa sig, är det bästa sättet att läsa, böcker, tidningar, vad som helst, att läsa väldigt mycket, så kommer bitarna att falla på plats så småningom.

Anmäl
2013-10-10 11:57 #10 av: Hiro

Jag vill ha ett rättstavningsprogram som visar var det är fel och ger alternativ eller att jag kan kolla upp dem. Jag vill ha förslag för jag behöver det då jag skriver skolarbeten.

Anmäl
2013-10-10 12:40 #11 av: Inkanyezi

Om du har FreeOffice, OpenOffice eller LibreOffice, så finns rättstavning på alla språk, och det går att fylla på ordlistan. De kommersiella programmen har också liknande möjligheter, även om de är lite mer begränsade i språkstödet.

Anmäl
2013-10-10 16:13 #12 av: [Mustangcab]

Problemet med rättstavningsprogram är att de inte förstår innehållet i det du skriver. Jag känner en mig närstående person som skrev på engelska att denne hade köpt en bil sheep. Vilket betyder substantivet får. Det denne avsåg var  cheap dvs billigt. Du måste ha igenkänningseffekten för att kunna använda ett rättstavningrpogram.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-10-10 21:43 #13 av: Hiro

#11 Okej tack för tipsen
#12 Det vet jag om men jag vet hur det mesta stavas och jag kan se ifall det ordet inte stämmer, jag behöver hjälp ifall det ska vara ett eller två av någon bokstav till exempel för jag kan engelska men vissa ord är knepiga...

Anmäl
2013-10-23 21:44 #14 av: Gatukorsning

#13 Många skolor använder Stava Rex till exempel och har det installerat på en del av elevernas datorer. Jag tror att det programmet även finns på engelska men jag är inte säker. Fråga dina lärare på skolan, och kan de inte svara så borde de kunna fråga skolans specialpedagog om han/hon vet några bra program.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.