Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Språk i film, tv och litteratur

Uteslutet hjälpverb till supinum i bisatser

2011-02-16 12:19 #0 av: Inkanyezi

Det är en egenhet i skriftspråket som jag undrar över, och det är att man ofta i bisatser utesluter hjälpverbet i pluskvamperfekt och enbart skriver supinum, vilket nästan aldrig händer i tal.

Jag har provat att sätta ihop sådana fraser och höra hur de läses, och då har den som läser ibland stakat sig på supinumformen, och i en del fall skjuts hjälpverbet in ändå vid läsning, trots att det inte finns i texten. Jag uppfattar det som en anomali, där skriften avviker från det talade språket på ett ologiskt sätt.

En av de provade satserna som gav stakningar var: "Den anhållne förnekar att han känt till vad väskan innehöll."

Typexempel på läsning: "Den anhållne förnekar att han kän- öööh - Den anhållne förnek- öööh - Han förnekar att han har känt till vad väskan innehöll."

Ibland byter läsaren ut supinumformen mot imperfekt, vilket tyder på att det känns fel att använda supinum självständigt när man talar.

En tanke som slår mig är att det är lite märkligt att ha en form i skrift som i knappast förekommer i tal, och som därigenom stör läsningen. Jag är nyfiken på hur bruket kan ha uppstått.

Anmäl
2011-02-16 19:44 #1 av: Effie

Jag tycker inte de satserna känns aviga alls. Har inget problem att hoppa över hjälpverbet. Jag gör det nog i normalt tal också, där det passar.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2011-02-20 18:15 #2 av: Lill-Kisse

Jag upplever det som en brist eller slarv hos skribenten att "tappa bort" hjälpverbet. Naturligtvis ska det vara med.

Anmäl
2011-02-23 16:24 #3 av: Bergspuman

Jag tycker nog att sammanhanget får avgöra. Hjälpverben behöver inte alltid vara med för att innebörden i det man säger, ska vara kristallklart. Men ibland behövs de för att förtydliga vem som gjort vad, så att säga.

Vem som har gjort vad, alltså Skrattande

Anmäl
2011-02-23 16:33 #4 av: Inkanyezi

Det är nog så att vi i skriftspråket tillåter att man tar bort hjälpverbet, men att det i stort sett aldrig händer att man gör det i talspråk. Jag gissar att det är för att man vill skrive "kortare", en slags rationalisering alltså, kanske för att man tror att texten därigenom ska bli mer lättläst. Jag tycker inte att det är lättare att läsa när pluskvamperfekt tappar sitt hjälpverb, men det blir ju lite färre ord, även om LIX kanske blir aningen högre eftersom hjälpverben är korta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.