Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Semantik

Offer eller drabbade?

2018-10-02 22:59 #0 av: maxiq

Är "offer" rätt ordval här? Det känns som att offer är de som har dött eller skadats av branden. Dessa tvingas "bara" att tillbringa natten någon annanstans. 


________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2018-10-02 23:09 #1 av: Lona

Ja, där håller jag med dig! Nog så illa att drabbas av brand och behöva evakueras - men "offer" blir lite missvisande.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-03 10:25 #2 av: Niklas

Nja, jag kan nog se offer som passande också. Man kan vara offer för mycket. Våldtäktsman, mördare, ficktjuvar, brand. Jag ser inte offer som något binärt som bara handlar om dödsfall. Släktingar till någon som dött kan också vara offer. På sätt och vis större offer än den döde (beroende på vad man har för tro).

Fanns det dödsoffer i branden ovan?

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-10-03 12:02 #3 av: maxiq

Nej inga fysiskt skadade alls

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2018-10-03 12:13 #4 av: Niklas

Okej, jag tycker inte att man kan säga att det är en katastrof utan offer. Jag vet inte vad som brann, men det kan ju ha varit hem eller ägodelar, vilket också gör dem till offer.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2018-10-17 22:27 #5 av: Novachan

Offer för berövande av sina hem, offer för hemlöshet, eller iaf tillfälligt hemlöshet. Fast jag vet inte om jag skulle vilja kalla dem offer för det heller om det bara rör sig om en väldigt kort tid. Alla av de närmaste berörda kallar man väl offer vid negativa händelser. Men om deras hem i princip är oskadda men måste inspekteras innan de kan återvända känns det ändå lite fel att säga att de är offer. Offer känns då mer rätt för dom som faktiskt förlorade sin hem eller ägodelar. Självklart är de som blev skadade eller avlidit offer.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.