Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Semantik

Flerfamiljshus?

2018-10-02 22:54 #0 av: maxiq

"En kraftig brand härjade i ett flerfamiljshus söder om Sundsvall under tisdagen.

Ett 60-tal lägenheter evakuerades och en totalförstördes när elden spred sig neråt från taket"

Är verkligen "flerfamiljshus" rätt term här? För mig är ett flerfamiljshus ett hus med kanske 3-4 lägenheter, här är det 64 lägenheter. Det kan inte kallas för "hyreshus" heller då det är bostadsrätter. Vad har ni för förslag?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2018-10-03 17:44 #1 av: NisseG

Flerfamiljshus tycker jag går bra här. För mig är ett flerfamiljshus något som är avsett för fler än två familjer, utan att ha någon övre gräns på antalet lägenheter.

Anmäl
2018-10-03 20:33 #2 av: stickanw

Bostadslänga går väl också bra att använda.

Anmäl
2018-10-04 11:55 #3 av: parsley

Googlade på en  brand i närområdet.  Där hade orden byggnad, studentboende, bostadshus och flerbostadshus använts.  Studentboende är korrekt i det här fallet, eftersom det var ett studentboende som brann.  Byggnad tycker jag känns som om man syftar på något annat än ett boende, t ex ett garage eller förråd, alternativt att journalisten inte vet vad det är som brinner när notisen skrivs.  Bostadshus tycker jag känns korrekt.  Flerbostadshus får mig att tänka på ett hus med ett par lägenheter.  Är det relevant för allmänheten att veta om det är hyreslägenheter eller bostadsrätter i huset som brunnit?

Anmäl
2018-10-04 13:59 #4 av: maxiq

#3: Flerbostadshus låter bättre än flerfamiljshus som användes även om massbostadshus hade varit bättre i det här faller med tanke på det stora antalet lägenheter. 

Hyreshus används väl lite slarvigt om större bostadshus men hade nog funkat bättre i den här rubriken. Sjuvåningshus hade nog också varit bättre.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.