Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Skriftspråk - Stavning/Ortografi

Stort eller smått? - Versaler vs Gemener

2018-02-06 22:52 #0 av: Pyttelite

Ju äldre jag blir desto svårare har jag för att stava rätt trots alla stavningshjälp jag får.

Visst inser man att man acklimatiserat sig till sin ort när man plötsligt gör lika mycket fel som infödingarna där jag bor. Skrattar

I grunden har jag problem med "i" och "e" och numera kan jag lägga till "ä" och "e" på repertoaren.

Jag har ett annat större problem och det är hantering av versaler och gemener och då egentligen versaler när det gäller substantiv.

Jag blanda numer helt friskt både i Engelska, Svenska och Tyska med versaler på första bokstaven utan att jag på något sätt gör rätt - hur gör ni?

Har ni också sådana problem eller är det glasklart - eller är det en smygande förändring i skrivspråket?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-02-07 06:19 #1 av: DesK

Jag har en tendens att använda versaler som man gör på Tyska, men det är kanske inte så konstigt, eftersom jag är halv Tysk Cool

Désirée

Anmäl
2018-02-07 07:58 #2 av: Effie

Jag tror att man förr I svenskan använde inledande versal ibland lite blandat. Jag såg sångtexter som gamla släktingar skrivit ner, och reagerade på just detta. Om det fanns några regler förstod jag dem inte.

Själv tycker jag att svenska regler är tydliga numera; har Inga problem med dem. Versal i början av mening, versal vid egennamn. Och det är väl allt. (och sedan stavar gärna min pc åt mig och gör versalt i när jag skriver gement, t.ex.)

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2018-02-08 17:43 #3 av: Scorpio97

Jag vill gärna skriva veckodagar och månader med stor bokstav. Gissar att det är från engelskan. Sen tycker jag egentligen det ser bättre ut också. I övrigt tror jag att jag har koll på det :)

//Jessie

Anmäl
2018-02-09 07:22 #4 av: Farwuq

Jag försöket komma i håg reglerna från skolan på 60-talet, men...

Drag av tyskan smyger in i mig emellanåt. Det lätt att jag skriver "Fredag" och "Februari".   Substantiven blir även tyska emellanåt, t.ex. ”Katt”.
Men jag skummar igenom texterna och rättar så fort jag ser felen.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.