Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Uttryck som stör mig...

2017-10-30 10:13 #0 av: kattöga

Vissa sätt att skriva/uttrycka sig stör mig, t ex detta (som jag nu läst flera gånger på svt nyheter): "sommartid existerar i långt ifrån alla länder"

När jag börjar läsa raden så är jag/min hjärna inställd på att det handlar om att sommartiden existerar (någonstans eller dylikt), men när jag fortsätter att läsa meningen så inser jag att det rör sig om att den inte "existerar"  (i en del länder).

Att läsa den meningen gör att jag stannar upp/hakar upp mig och måste läsa om den. Och istället för att fokusera på artikelns innehåll, fokuserar min h järna alltså på just de orden... 

Jag vet att det är korrekt svenska, men störs av meningen ändå....

Finns det uttryck som stör ditt läsflöde?

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2017-10-30 13:22 #1 av: Carmarino

Ett uttryck som förmodligen snart blir korrekt (jag tror åtminstone att det inte är det nu), eftersom så många använder det, är "ta tillvara på". Det stör mig väldigt mycket. Precis som du så stannar jag upp när jag läser det, och har svårt att fokusera på resten av texten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-11-01 06:05 #2 av: Sammet1

http://spraktidningen.se/artiklar/2013/04/darfor-blir-vi-sa-arga-pa-sprakfel

Skämtar

Anmäl
2017-11-01 09:15 #3 av: kattöga

#2 Skämtar
(Inte för att jag  var irriterad på det sättet i exemplet i #0 - det var mer att första delen av meningen sa mig att "sommartid existerar i", när resten på ett lite "invecklat" sätt beskrev motsatsen.  Det blev hjärnkrock och läsflödet dog i den krocken.)   :)

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2017-11-01 22:35 #4 av: Sammet1

#3 Det var mer riktat till #1, uttrycket "ta tillvara på" nämns i artikeln... Glad

Anmäl
2017-11-11 10:52 #5 av: Pyttelite

Jag störs av ordet Tågstation. Är uppvuxen med att det heter Järnvägsstation och minns förkortningen som fanns på vägskylten som gav hänvisning till var den låg.

Tror att Tågstation kommit till just på grund av det engelska begreppet Train Station.

Är bara att intala sig att det kan gå att säga det på fler sätt ...

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.