Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Vad betyder ordet/meningen?

Ms, Mr och Mrs

2017-07-18 21:22 #0 av: G1RL

Vet inte riktigt vilken grupp denna ska vara i, men tyckte detta verkar bra.

Som ni säkert redan förstått handlar detta om engelska titlar eller vad man ska säga. Hur skriver man ut förkortningarna? Miss brukar man ju se ibland, mister ser jag också ibland, men hur sjutton stavas mrs utskrivet? Det låter ju ungefär "mississ" men det är ett R i förkortningen? Misteriss? Vet ni?

Anmäl
2017-07-18 21:40 #1 av: Maria

Missis väl?

/Maria

 

Anmäl
2017-07-18 22:19 #2 av: [memoirsofaclone]

Har läst att det är någon sorts förkortning av Mistress, som är den feminina motsvarigheten till Mister, kan ha fel dock.

Anmäl
2017-07-19 00:17 #3 av: Ephraim

Man skriver helt enkelt inte ut det om det är titeln som avses, det skrivs Mrs eller Mrs. (dvs med eller utan punkt, det senare är vanligast i USA och Kanada vad jag förstår). Missus eller misses förekommer, främst i vardagliga sammanhang för att referera till någons fru (the missus, his missus).

Det är dock riktigt att Mrs (uttalat /ˈmɪsɪz/ eller /ˈmɪsəz/) ursprungligen är ett kraftigt reducerat uttal av Mistress, därav r:et, men Mrs och Mistress är normalt inte utbytbara idag varken i tal eller skrift. Även titlarna Miss (oftast uttalat /ˈmɪs/) och Ms (ofta uttalat /ˈmɪz/) har samma ursprung, det vill säga som ännu mer reducerade uttal och förkortning av Mistress. Men hur de förhåller sig till varandra är ganska komplicerat. Det finns också regionala skillnader både i användning och i uttal. Ms i skrift är en alternativ gammal förkortning av Mistress som fått nytt liv under 1900-talet, och då ofta med uttalet /ˈmɪz/, vilket var/är ett regionalt uttal av både Mrs och Miss.

Det är alltså värt att understryka att Miss och Ms inte anses vara samma titel och att de för de flesta talare uttalas på olika sätt, det vill säga med /s/ respektive /z/ i slutet. Ms /ˈmɪz/ är civilståndsneutralt och är därför oftast att föredra framför Mrs och Miss, om personen inte själv är av annan åsikt. Men det är inte helt okomplicerat, och delvis ideologiskt laddat. Se Wikipedias artikel för lite mer information:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ms.

Se även Wikipedias sidor om om andra titlar, som finns länkade här:
https://en.wikipedia.org/wiki/English_honorifics

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.