Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Varför skriver man såhär?

2017-04-29 02:26 #0 av: [memoirsofaclone]

Alltså ordningen när man skriver datum, för mig har det alltid känts naturligt att skriva år-månad-dag, typ 2017-04-29. I ''storleksordning''. 

Men ibland stöter man på något oerhört förvirrande, oftare i engelska texter tror jag, nämligen att man byter plats på dag och månad. Hur ska man kunna veta när någon gjort det? Om det står t ex 2015-03-07, menar man 3 juli eller 7 mars? 

Vilket sätt är egentligen korrekt? Om det finns något. Känner att det skulle vara lättare om alla var överens om en ordning. Dessutom ser jag inte logiken i att skriva dagen i mitten.

Anmäl
2017-04-29 06:48 #1 av: Jbgs

År-månad-dag ska det va😊

Mvh jbgs
Anmäl
2017-04-29 08:20 #2 av: Sindri

Europa har sitt sätt och USA har sitt sätt, inget att göra åt tyvärr. I Europa åtminstone skriver vi alltid år-månad-dag vad jag vet.
I USA skriver man månad-dag-år, inte år-dag-månad, så får man något som är skrivet där får man helt enkelt hålla reda på det. Men håller med om att det är helt ologiskt.

Anmäl
2017-04-29 10:05 #3 av: maxiq

Jag skrev till någon matproducent och frågade varför de skrev Bäst före-datumet som Dag-Månad-År och fick till svar att det var en EU-standard. Det är inga större problem om de skriver året med fyra siffror men kan bli tvetydigt om de skriver 17-05-19 t.ex.

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2017-04-29 13:09 #4 av: Carmarino

Tror inte någon i England eller USA skriver 2015-03-07, utan i så fall skriver de 7/3/2015 eller 3/7/2015. Lika förvirrande vilket som.

Ska jag skriva ett datum till någon i USA eller England brukar jag skriva ut hela, så att man vet om det är 7 mars eller 3 juli.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-04-29 13:13 #5 av: Maria

Mitt jobb är att registrera patienter i ett europeiskt register och då är det en massa datum bland annat som ska registreras och där skriver vi  som exempel 2017/04/29 Inte med bindestreck men däremot år, månad, dag.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.