Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språk i förändring

Ny rikssvenska ska lanseras

2017-01-29 16:49 #0 av: raphanus

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24321487.ab

Anmäl
2017-01-31 15:56 #1 av: Lia

Jag tyckte först att det lät som ett skämt. Nu har jag lyssnat och tänker mest att det kommer bli oerhört svårt att förstå, speciellt för äldre. Jag tycker definitivt inte om det, förstår inte alls poängen med det och tycker att det är bäst som det är nu. Förändringen är för mig bara störtlöjlig.

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2017-01-31 18:20 #2 av: tarantass

Det som hördes i ljudexemplet var ju först och främst inte en munart. Så här många dialektdrag och brytningar är det ingen som blandar. Det finns ingen som faktiskt talar så utan det är ett hopplock.

Dessutom ett hopplock av skiftande kvalitet eftersom skådespelaren härmar vissa munarter bättre än andra. Men lyckligtvis var det inte bara nytt utan också en del etablerat.

Så termen "rikssvenska" är ännu mer missvisande här än för det vi brukar mena med den. Som ju redan det är en mosaik, som låter litet olika i Malmö, Helsingborg, Stockholm, Uppsala, Säffle, Falun, Hede, Bygdeå, Kiruna och Vittangi, för att ta några orter på måfå, och dessutom olika inom särskilt de större orterna.

Vilket å andra sidan är det man har velat visa. Och det kan jag bara stödja. Språklig intolerans och okunnighet om den variation som förekommer är något vi har på tok för mycket av.

En annan yttring av den är ju det där "det ordet finns inte" eller "finns verkligen det ordet? Det står inte i SAOL" (som aldrig har varit avsedd som något så absurt som en komplett förteckning över vilka ord som får användas) när någon kommer med ett alldeles korrekt bildat ord som just den som kommenterar inte råkar ha hört förut. Det behöver inte ens vara nypåfunnet (och berika språket) utan kan vara helt normalt, kanske inte ens dialektalt utan även rikssvenskt, där den som använde det kommer ifrån.

Och självfallet är det sant som hon sa att kompetensen inte sitter i uttale.

Bättre lär det inte heller bli av sig självt i en tid när de flesta (?) svensktalande både hör och läser mer på engelska än på sitt eget språk, eller med den svenska ålderssegregationen som ständigt minskar den svenska som förs vidare hos den enskilda talaren.

Och det får ju återverkningar i form av inte bara snålhet i språksynen och att man dömer ut folks kompetens på grund av deras språk, utan också i att det svenskspråkiga text- och litteraturarvet i onödigt snabb takt blir oförståeligt för svenskarna själva. (Och indirekt för finlandssvenskarna.)

Anmäl
2017-02-02 15:38 #3 av: Lisabet

Nu har jag också lyssnat och tyckte den var skojig. Verkligen en blandning som inte finns i verkligheten. Men den var lätt att förstå.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.