Annons:
Etikettgrammatik
Läst 4020 ggr
Språkfrågan
1/26/17, 5:06 PM

Ordklass

"Inspelet från fairway till green fungerar mycket bra…" Vilken ordklass tillhör "inspelet"?

Annons:
VildaVittra
1/26/17, 5:15 PM
#1

Verb bör det väl vara eftersom det är en handling?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Dailan
1/26/17, 5:25 PM
#2

Inspelet är ett substantiv. Ett inspel, inspelet i bestämd form.

Pialinn
1/26/17, 5:49 PM
#3

#2 Så säger oxå SALO

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Språkfrågan
1/26/17, 11:11 PM
#4

Substantiverat verb?

BrittaD
1/27/17, 9:28 AM
#5

Enligt definitionen av substantivering gäller denna bara adjektiv …

men hittade detta:

Diskussion:substantivering

Enligt definitionen kan ordet substantivering endast gälla adjektiv. Jag undrar om det verkligen stämmer. Är det inte möjligt att substantivera verb exempelvis? Och kallas inte det också för substantivering? "85" 14 juli 2012 kl. 14.49 (CEST)

Jo, vanligtvis handlar det väl om adjektiv, NE ger ”kommunfullmäktige” som exempel, jag kan även tänka mig ”vuxen”, ”bekant” och ”en röd” som exempel, men visst borde andra ordklasser också gå att substantivera (NE skriver ”adjektiv e.d.”). Såsom att ”väsen” är en substantivering av det tyska verbet ”wesen” (”att vara”), det borde nog också gå. Kanske kan man också säga att ”springandet” är en substantivering av ”springa”. --Lundgren8 (d · b) 14 juli 2012 kl. 19.15 (CEST)

För att nämna några exempel på ord från andra ordklasser än adjektiv som numera även används som substantiv: substantivering av "nu" (vanligast i bestämd form: "nuet"), jag (också kanske vanligast i bestämd form: "jaget") och göra (i bestämd form: "görat"). Dessa är väl substantiveringar lika mycket som adjektiven? "85" 14 juli 2012 kl. 21.22 (CEST)

Jo det tycker jag med, hittar ingen info om att det skulle gälla alla ordklasser men rimligtvis borde det ju vara så. --Lundgren8 (d · b) 15 juli 2012 kl. 02.52 (CEST)

Så substantivering är när ett ord (även genom tillägg eller borttag av affix) ändras till substantiv (ditt exempel springa/springandet)? Isåfall finns det gott om exempel på Appendix:Affix/Svenska. Men pratar man om ex.vis substantiverade adjektiv så är det väl aldrig fråga om några affixändringar? ~ Dodde (diskussion) 24 juli 2012 kl. 04.42 (CEST)

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

parsley
1/28/17, 2:18 PM
#6

Björn bär

Annons:
tarantass
1/28/17, 4:28 PM
#7

Visst kan verb substantiveras. "Verbalsubstantiv" brukar man tala om då. I "det var ett himla ös i inspelet" har vi två.

Fast många sådana avledningar, liksom från adjektiv och säkert andra ordklasser, är så etablerade att vi väl vanligtvis uppfattar dem som "självständiga" substantiv.

Man ska aldrig sätta hela sin lit till en enda källa, och aldrig någonsin till en källa som vem som helst kan skriva i, som Wikipedia och Wiktionary. De har ofta rätt, numera, men har de fel kan de ha hur fel som helst. Och felet behöver inte nödvändigtvis vara ett sakfel utan kan också vara ett ofullständigt besked, som här.

(Experter på ett område kan förstås också ha fel, eller så kanske man själv har för stor respekt för dem eller dålig orientering i ämnet så att man uppfattar det som ett sakbesked när de uttrycker en åsikt. Men risken är mindre än när vem som helst kan ha skrivit.)

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

parsley
1/28/17, 5:26 PM
#8

# 6 skrev in kommentar i fel tråd. Ber så mycket om ursäkt för det.

tarantass
1/28/17, 5:57 PM
#9

#7 fortsättning

Om man är osäker på ett ord som "inspel" kanske det kan hjälpa om man går tillbaka till grundordet, och kanske även provar andra sammansättningar av det. Är "spel" ett substantiv? "Dataspel"? Och så vidare.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Dailan
3/16/17, 5:52 PM
#10

# 7

och # 3

SAOL är en säker källa.

tarantass
3/16/17, 9:06 PM
#11

#10: nix. SAOL är säkrare än Wiktionary men inte säker. Vederhäftig kan man kalla den, men det är inte riktigt samma sak.

SAOL är ett urval av Svenska Akademiens bedömning av de vanligaste orden och deras vanligaste böjningar och betydelser i  vad man kan kalla "vårdad modern svenska" (ett begrepp som självfallet har sina gråzoner), eller de ord i den som Akademien av andra skäl bedömer som värda eller intressanta att ta upp.

Massor av människor har för sig att den är en förteckning över alla ord, former och betydelser man "får" använda i svenska, eller i "vårdad" svenska, och det är nonsens.

Det visar att den är alltför lätt att missförstå på ett grundläggande och för språket mycket destruktivt sätt, vilket visar att den inte är säker. Den måste läsas med kunskap om detta.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Upp till toppen
Annons: