Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Ordklass

2017-01-26 17:06 #0 av: Språkfrågan

"Inspelet från fairway till green fungerar mycket bra..."

Vilken ordklass tillhör "inspelet"?

Anmäl
2017-01-26 17:15 #1 av: VildaVittra

Verb bör det väl vara eftersom det är en handling?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-26 17:25 #2 av: Dailan

Inspelet är ett substantiv. Ett inspel, inspelet i bestämd form.

Anmäl
2017-01-26 17:49 #3 av: Pialinn

#2 Så säger oxå SALO

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2017-01-26 23:11 #4 av: Språkfrågan

Substantiverat verb?

Anmäl
2017-01-27 09:28 #5 av: BrittaD

Enligt definitionen av substantivering gäller denna bara adjektiv ...

men hittade detta:

Diskussion:substantivering

Enligt definitionen kan ordet substantivering endast gälla adjektiv. Jag undrar om det verkligen stämmer. Är det inte möjligt att substantivera verb exempelvis? Och kallas inte det också för substantivering? "85" 14 juli 2012 kl. 14.49 (CEST)

Jo, vanligtvis handlar det väl om adjektiv, NE ger ”kommunfullmäktige” som exempel, jag kan även tänka mig ”vuxen”, ”bekant” och ”en röd” som exempel, men visst borde andra ordklasser också gå att substantivera (NE skriver ”adjektiv e.d.”). Såsom att ”väsen” är en substantivering av det tyska verbet ”wesen” (”att vara”), det borde nog också gå. Kanske kan man också säga att ”springandet” är en substantivering av ”springa”. --Lundgren8 (d · b) 14 juli 2012 kl. 19.15 (CEST)
För att nämna några exempel på ord från andra ordklasser än adjektiv som numera även används som substantiv: substantivering av "nu" (vanligast i bestämd form: "nuet"), jag (också kanske vanligast i bestämd form: "jaget") och göra (i bestämd form: "görat"). Dessa är väl substantiveringar lika mycket som adjektiven? "85" 14 juli 2012 kl. 21.22 (CEST)
Jo det tycker jag med, hittar ingen info om att det skulle gälla alla ordklasser men rimligtvis borde det ju vara så. --Lundgren8 (d · b) 15 juli 2012 kl. 02.52 (CEST)
Så substantivering är när ett ord (även genom tillägg eller borttag av affix) ändras till substantiv (ditt exempel springa/springandet)? Isåfall finns det gott om exempel på Appendix:Affix/Svenska. Men pratar man om ex.vis substantiverade adjektiv så är det väl aldrig fråga om några affixändringar? ~ Dodde (diskussion) 24 juli 2012 kl. 04.42 (CEST)

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2017-01-28 14:18 #6 av: parsley

Björn bär

Anmäl
2017-01-28 16:28 #7 av: tarantass

Visst kan verb substantiveras. "Verbalsubstantiv" brukar man tala om då. I "det var ett himla ös i inspelet" har vi två.

Fast många sådana avledningar, liksom från adjektiv och säkert andra ordklasser, är så etablerade att vi väl vanligtvis uppfattar dem som "självständiga" substantiv.

Man ska aldrig sätta hela sin lit till en enda källa, och aldrig någonsin till en källa som vem som helst kan skriva i, som Wikipedia och Wiktionary. De har ofta rätt, numera, men har de fel kan de ha hur fel som helst. Och felet behöver inte nödvändigtvis vara ett sakfel utan kan också vara ett ofullständigt besked, som här.

(Experter på ett område kan förstås också ha fel, eller så kanske man själv har för stor respekt för dem eller dålig orientering i ämnet så att man uppfattar det som ett sakbesked när de uttrycker en åsikt. Men risken är mindre än när vem som helst kan ha skrivit.)

Anmäl
2017-01-28 17:26 #8 av: parsley

# 6 skrev in kommentar i fel tråd. Ber så mycket om ursäkt för det.

Anmäl
2017-01-28 17:57 #9 av: tarantass

#7 fortsättning

Om man är osäker på ett ord som "inspel" kanske det kan hjälpa om man går tillbaka till grundordet, och kanske även provar andra sammansättningar av det. Är "spel" ett substantiv? "Dataspel"? Och så vidare.

Anmäl
2017-03-16 17:52 #10 av: Dailan

# 7

och # 3

SAOL är en säker källa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.