Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

"Vi" eller "man"?

2016-09-23 23:58 #0 av: Sandra-B

Jag ska skriva en sorts faktatext som ska användas av elever i årskurs 6 som ska lära sig att spela bridge. Formatet kommer att bli ett litet häfte som eleverna ska få, uppdelat i olika delar där en del är en lektion.

Häftet kommer dels att bestå av ren fakta om hur spelet går till, vad man behöver för att kunna spela etc, men också av exempelvis taktik och tips på hur man bör tänka i olika situationer.

När jag skulle börja kom jag på mig själv att inte veta vilken person/form det är lämpligast att skriva i...

Är det bäst att skriva exempelvis "När vi gör så här blir resultatet detta, men om vi istället gör så här..." eller är "När man gör så här blir resultatet detta, men om man istället gör så här..."?

Själv föredrar jag att läsa texter där jag personligen inte involveras i ett "vi" utan jag föredrar ett mer allmänhållet "man". Min fundering är dock hur man generellt brukar skriva sådana texter och speciellt vad som är enklast för barn i tolvårsåldern att läsa och ta till sig.

Vad säger ni här inne som är duktiga på grammatik och språk?

//Sandra, sajtvärd på Marsvin.iFokus (& DaysofOurLives.iFokus)
SMF 237 Sweet Dream's 
Uppfödning av teddymarsvin - FINNS NU PÅ FACEBOOK!!

Anmäl
2016-09-24 00:02 #1 av: Hera

Jag tycker att "man" känns rätt i det fallet.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-09-26 11:01 #2 av: kattöga

Jag skulle nog skriva "Du" istället. Antagligen för att jag inte är särskilt förtjust i ordet "man"..... Men också för att jag riktar mig till läsaren.

Om du gör så här, blir resultatet si, men om du gör så här så blir resultatet så....

Men det viktigaste är väl att man håller samma linje rakt igenom hela texten.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2016-09-26 11:49 #3 av: Inkanyezi

Jag tycker att "du" kan passa bra i en handfast instruktion där man måste göra på ett visst sätt, men att "man" passar bäst i de flesta fall där det finns en variation i infallsvinklarna.

Motståndet som man emellanåt stöter på mot det könlösa pronomenet "man", handlar väldigt ofta om att det missuppfattas som att det vore en fråga om genus, vilket det inte är. "Du" är visserligen också genusfritt, men "man" - pronomenet - har inte det minsta med genus eller kön att göra. Tvärtom blir det i stället en genusfråga när man hävdar att det behöver ersättas, en maktfråga från den som vill utrota allting som kan tolkas som genusbetingat.

Så "man" är det som jag tycker fungerar bäst, och allt annat verkar krystat.

Anmäl
2016-09-26 11:55 #4 av: Hera

#2 Själv tycker jag att "du" är alldeles för personligt för en sådan text. 

Vad är det du inte gillar med ordet "man"?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-10-19 12:28 #5 av: Gronstedt

Det enklaste i instruktioner är direkt tilltal men utan vare sig "vi", "man" eller "du", utan skrivningar av typen: "Gör så här för att åstadkomma x. Gör så där för att åstadkomma y." eller "Detta orsakar x, medan det där orsakar y." Inte för många villkor och om och men, korta satser och enkla sammanhang.

#3: De egentliga invändningarna mot "man" är att det blir krångliga skrivningar om något slags abstrakt entitet, vilket kan göra det svårt för (i synnerhet den ovana) läsaren att ta till sig anvisningarna. Om något tilltalsord ska användas, är därför "du" att föredra, då det tydliggör att det är just läsaren av instruktionen som ska göra som det står. Instruktioner ska alltid göras så enkla som möjligt, men inte enklare, och kunna förstås med lätthet av läsaren med sämst förutsättningar utan att verka löjligt förenklade för läsaren med bäst förutsättningar. 

Anmäl
2016-10-19 15:59 #6 av: tarantass

Håller i stort sett med Gronstedt, utom i att om man inte kommer runt pronomen på ett naturligt sätt kan "du" uppfattas påträngande. "Man/en" kan vara att föredra. Det beror mycket på hur man skriver i övrigt. Enkelt men inte "så att det märks att det är enkelt" och kan verka nedlåtande. Har man svårt för det ska man kanske se upp extra med "du".

(Det här är fel ställe att käbbla om "man/en", men det är också dålig stil, provocerande och motverkar diskussion att beskylla folk för maktlystnad och att vara ute i ogjort väder när det är fullständigt uppenbart varför ett pronomen kan uppfattas som manligt kodat.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.