Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Fonologi och fonetik

Uttalet av Pokemon

2016-08-02 09:19 #0 av: Bengt Yourstone

Varför uttalar alla Pokemon med betoningen på första stavelsen men sätter det akuta accenttecknet över andra stavelsen?

Anmäl
2016-08-02 09:38 #1 av: The_iller

Gör en studie av detta viktiga fenomen! :P Du kanske borde utgå ifrån vart man skapade detta spel och hur man pratar i detta land.  

Anmäl
2016-08-02 09:45 #2 av: Zadeira

Bara en liten rolig reflektion. Du skriver inte ut något accent-tecken själv alls i ordet Skämtar


Anmäl
2016-08-02 10:59 #3 av: Ephraim

Gissningsvis är accenten främst tänkt att markera för engelsktalande att e:et faktiskt ska uttalas. Annars skulle nog många uttala "Poke-" som ordet "poke".
Engelska använder ju inte regelbundet akut accent, men i de få ord där den brukar användas är det nog inte för att markera betoningens position. Exempelvis kan ju "café" uttalas antingen med betoning på första stavelsen (vilket är ett mer brittiskt uttal enligt Wiktionary) eller med betoning på andra.

Anmäl
2016-08-03 19:39 #4 av: FreddeGurra

Pokémon är väl japanska egentligen?

Anmäl
2016-08-04 09:48 #5 av: TjockaBerta

TS

Därför att det är Pocket Monster. Poke- Mon 

Och som #3 skriver, för att förtydliga att E ska höras. 

Anmäl
2016-08-05 09:50 #6 av: Bengt Yourstone

Pocket Monster låter som en bra förklaring på betoningsfrågan av Pokémon men Ephraims förklaring gällande engelskt uttal som måste korrigeras med ett diakritiskt tecken kan jag inget om.  Med svenska uttalsregler borde det vara en akut accent  på första stavelsen och en grav accent på andra.  (hittar inte mitt mitt grava accenttecken på tangentbordet). Men ni fattar nog ändå.

Anmäl
2016-08-07 08:50 #7 av: raphanus

Samma tillämpning av akut accenttecken finner man i engelskan i ordet saké, alltså japanskt risbrännvin. Att man gärna stavar det så i engelska betyder alltså inte att det ska uttalas med tryck på sista stavelsen, utan att sista stavelsen ska uttalas över huvud taget, till skillnad från i det engelska ordet sake.

Även i engelska texter där avsikten ibland är att normalt trycksvaga/stumma stavelser ska betonas/uttalas stöter man på denna användning av det akuta accenttecknet. Läser man Shakespeares sonetter hittar man sådana här stavningsvarianter för jämnan, ex. fashionéd.

Om Pokémon hade stavats utan akut accent, hade det förelegat risk för att allt för många hade uttalat det ungefär som [pöuk-månn]. Det är klart att stavningen med é inte följer det svenska språkets logik, men jag tror tyvärr att nyheten om det svenska språkets förträfflighet och eventuella företrädesrätt har gått produktuvecklarna förbi, och att de i sin varumärkesutveckling har riktat större hänsyn till den anglofona världens förväntningar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.