Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Länkar - Tidningar/hemsidor

DN:s grammatikquiz

2016-03-28 14:28 #0 av: Ephraim

Dagens Nyheter publiserade ett quiz om tio frågor på grammatikdagen den 18 mars. Det kan vara roligt att göra, dock kan man ha åsikter om hur vissa av frågorna är utformade.

http://www.dn.se/kultur-noje/fragesport/vad-kan-du-om-grammatik/

Anmäl
2016-03-28 17:42 #1 av: Wowy

Enligt dem kan man inte säga "en slags fisk". Är det sant?

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-03-28 18:35 #2 av: BrittaD

ja

~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2016-03-28 18:40 #3 av: Ephraim

Man kan säga "en slags fisk"  och om man inte vänder sig till en publik av inbitna "språkpoliser" kan man också skriva så.

En gång i tiden var det så att det var orden "slag" och "sort" som styrde artikelns genus, så det hette "ett slags" och "en sorts" oavsett vilket ord som följde, på samma sätt som det heter "ett slag" och "en sort". Det har dock blivit vanligare att efterföljande ord styr istället, så att det heter "en slags fisk" och "ett slags bord". Det kan rent av vara det vanligaste idag.

Det finns emellertid fortfarande många som hävdar att det nödvändigtvis skall heta "ett slags" och "en sorts" och att allt annat är fel, så det kan vara bra att känna till. Vill man inte störa någon kan man konsekvent använda "ett slags" för ett-ord och "en sorts" för en-ord.

Jag tycker dock att frågan är dåligt utformad för det är svårt att påstå att "ett slags fisk" är fel i modern svenska. Samma sak gäller frågan om "vare sig" och "varken" som också är en sådan klassisk sak som "språkpoliser" tycker om att irritera sig på.

Den tredje frågan som är lite dåligt utformad är den första, om ordklassen hos "hoppande". Det råder viss oenighet om particip tillhör verben, adjektiven, båda eller en egen ordklass.

Anmäl
2016-03-28 18:44 #4 av: Wowy

#3 Alltid lär man sig någonting nytt!

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.