Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språkgrupp - Språk i Europa

Om Vauxhall och vokzal

2015-11-08 11:45 #0 av: raphanus

När jag var liten hade en av min morfars systrar en bil av det sällsynta märket Vauxhall. Jag har aldrig känt någon annan med en sådan bil och vet inte hur det kom sig att hon hade en eller ens varför inga andra bilar av det märket någonsin korsade min väg i barndomen. Bilmärket lade jag hur som helst på minnet, inte minst för att jag som barn var väldigt bilintresserad.

1987 började jag studera ryska, och någonstans i dessa studier gick det upp för mig att järnvägsstation på ryska heter vokzal. Man kan förstås även säga zjeleznodorozjnaja stantsija, som ordagrant betyder järnvägsstation, men det är lite smidigare att säga vokzal, och jag antar att det också är lite vanligare.

Ordet fick mig att tänka på morfars systers bil, och jag undrade hur det kunde komma sig att dess namn påminner om det ryska ordet för järnvägsstation, samt varifrån det ryska ordet kommer. Etymologiskt verkar det ju inte ha något alls med något av orden järn, väg eller station att göra.

Alldeles nyss fick jag läsa en artikel om hur dessa två ord hör ihop.

Nu ska jag bara fundera vidare på varför det i närheten av järnvägsstationen i Tartu finns en gata som heter Vaksali och varför det öster om Uppsala Centralstation finns en gata som heter Vaksalagatan.

Anmäl
2015-11-09 20:48 #1 av: Ephraim

Det är ju onekligen en rätt lustig betydelseutveckling i ryskan!

Vaksalagatan antar jag har fått namn efter ortnamnet Vaksala. Det har nog ingen koppling till Vauxhall Från Wikipedia:

"Namnet skrevs 1291 Vaxald. Förleden kan vara vax, '(god) växtlighet; frodigt växande'. Efterleden ald kan återgår till hald, 'sluttning' eller hald, 'betesmark'. Troligen har namnet avsett ett område vid kyrkan, där den äldsta tingsplatsen varit belägen."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksala_socken

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksala_härad

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksala

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksala_torg

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksalagatan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vaksala_kyrka

Anmäl
2015-11-22 12:08 #2 av: Jalking

Det språkliga ska jag inte kommentera. Det kan jag inget om alls i det här fallet, men jag kan ju i alla fall upplysa lite om bilmärket även om vi är i en språkgrupp.

Utan att googla vill jag påstå att på 50- och en bit in på 60-talet var Vauxhall inte alls så ovanlig i Sverige. Engelska bilar, även av andra märken var ju rätt vanliga i landet då. Idag ser man som svensk oftast Vauxhallbilar i brittiska deckare på TV, men de flesta lägger nog inte märke till det därför att de ser ut som Oplar. Det är också just vad de är, Oplar med små detaljskillnader. Kolla närmare nästa gång ni ser en Opel i "Morden i Midsomer" Det står garanterat Vauxhall på den.

Anmäl
2015-11-25 08:44 #3 av: thenameless

GM har ägt båda varumärkena sedan ca 30-talet Opel har blivit GMs standardbil  utanför deras stora amerikanska varumärken och är grundplattan i nästan allt.

Även SAAB var de sista 10-20 åren i all väsentlighet en Opel precis om Vauxhall. För att spara pengar. fast saab hade svårt att acceptera sitt öde och ändrade på så mycket att kostnaderna blev för höga. Inte för att det hade något med  orden att göra. 

Varför Vauxhall heter just så vet nog bara ett par få entusiaster?

Anmäl
2015-11-28 00:13 #4 av: Tant Grön

Man kan också jämföra Vaux-le Vicomte med moskovskij vagzal i Sankt Petersburg.
https://en.wikipedia.org/wiki/Vaux-le-Vicomte

https://www.google.se/search?q=moskovskij+vagzal&biw=1067&bih=739&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwigkOqp27HJAhXJBSwKHQB5Cv8Q_AUIBygC

Jag promenerade en gång hela Nevskij Prospekt ända till Moskovskij vagzal.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.