Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Effektiv grammatikundervisning

2015-09-04 07:43 #0 av: DesK

Varning för ovårdat språk. 

Äntligen en svenskalektion som man förstår!

Har du svårt för att skilja på substantiv, adjektiv och verb?  Här kommer en liten lathund som gör grammatikundervisningen mer effektiv:

1. Substantiv är ord som du sätter "fan" eller "jävel" efter: Klockjävel, gubbfan, hammarjävel och så vidare

2. Adjektiv är ord som du sätter "skit" före:  Skitbra, skitgod, skitsnygg och så vidare

3.  Verb är ord som du sätter "utav helvete" efter: Drack utav helvete, körde utav helvete, dansade utav helvete och så vidare

På det här sättet är det skitenkelt för ungjävlarna att lära sig utav helvete

Avskrift från Facebook

Désirée

Anmäl
2015-09-04 20:44 #1 av: raphanus

De här reglerna är tyvärr inte helt vattentäta.

Förledet skit- kan fogas även till substantiv, t ex skitbil och skitunge. Att man kan foga skit- till ett ord är således ingen garanti för att det är ett adjektiv man har att göra med. Skit- kan även fogas till adverb, såsom skitfort och skitlänge.

Utav helvete går även att sätta efter adverb och adjektiv, så inte heller det är en så särskilt bra minnesregel. Det går till exempel att säga att någon är snygg utav helvete eller kör fort utav helvete, utan att snygg och fort för den skull är verb.

Substantivregeln är dock vattentät. Man kan ju inte gärna säga måladefan eller kladdigjävel, utan om ett ord slutar på -fan eller -jävel, då kan man vara ganska så säker på att det är ett substantiv.

Anmäl
2015-09-04 21:56 #2 av: svenake

Tur att regler alltid har undantag. Tror dock att detta fungerar bra, som minnesregel och som nånting att BÖRJA prata runt. 

 Är själv jävligt dålig på grammatik, men så är man ju en gubbjävel också.     

Anmäl
2015-09-10 16:57 #3 av: FreddeGurra

Kul ändå!!!

Anmäl
2015-09-11 02:55 #4 av: VästkustFia

Skrattar

Anmäl
2015-09-21 09:25 #5 av: DesK

Här är en annan sådan, även den kommer från Ansiktsboken

Désirée

Anmäl
2015-09-21 15:43 #6 av: raphanus

#5 - Tyvärr är det inte så lätt som lappskrivaren vill ha det till. Det är inte bara att skriva dem där man skulle ha kunnat skriva oss. Hjalmar Gullberg har till exempel skrivit: 

Bjuder ett mänskoöga
till stilla kärleksfest
oss kyliga och tröga
som folk är mest...

I det exemplet måste man, om man nu vill ersätta oss, skriva de, alltså inte dem.

Naturligtvis kan man svära över språkfel, men man måste bära med sig att regler inte alltid är vare sig lätta eller utan undantag.

Anmäl
2015-09-21 19:07 #7 av: Lisabet

Men om man nu inte behärskar skillnaden mellan de och dem, varför inte bara skriva dom? Det borde ju vara så de uttalar både de och dem i alla fall.

Ytterst irriterande i alla fall. Håller helt med skylten i #5.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.