Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning

Översättningsgrodor Övrigt
Översättning/tolkning

Kinesisk Symbol?

2015-08-26 16:51 #0 av: Gridkeeper

Hello!

Nån som kan hjälpa mig med översättningen på denna amulett?

Tack!

Anmäl
2015-08-26 17:13 #1 av: Jalking

Nu kanske jag är helt fel ute, men jag tycker inte att symbolen ser kinesisk ut. Den är lite för rund och kurvig. Gissar på något annat asiatiskt språk.

Anmäl
2015-08-26 17:20 #2 av: Gridkeeper

Tack för svar! Är väldigt nyfiken på betydelsen :3 Ska överväga att ge den som en överrasknings gåva, så förhoppningsvis är det något fint :)

Anmäl
2015-08-26 22:53 #3 av: Ephraim

Jag tror inte att det är kinesiska, nej. Min gissning är att det är ett indiskt skriftsystem och att det som betecknas är stavelsen Auṃ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Om

Det finns ganska många besläktade skriftsystem i Indien och omkringliggande länder som har ett gemensamt ursprung och som fungerar på lite liknande sätt, även om tecknen kan se lite olika ut. Det mest kända sådana skriftsystemet är devanāgarī som brukar användas för att skriva hindi bland annat. Det är med detta skriftsystem man oftast ser stavelsen Auṃ skriven:

Auṃ med devanagari

Det ser ju inte ut precis som på amuletten men man kan känna igen märket som flyter ovanför (en prick och en båge), vilket kallas candrabindu och betecknar nasalisering av vokalen (skrivs ṃ med latinska bokstäver).

Om man tittar på Wikipediaartikeln om stavelsen kan man se den skriven med olika skriftsystem. Jag tycker att det påminner en hel del om tibetanska:

Auṃ med tibetansk skrift 2
Auṃ med tibetansk skrift 1
Anmäl
2015-08-27 16:08 #4 av: Gridkeeper

Tack ska du ha för ett sådant bra utförligt svar :)  Det va en uppskattad gåva och ett underbart budskap.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.