Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Slang

"Gubbgoogla en pansartax"

2015-04-28 10:19 #0 av: [Carpinus]

"Vet du vad "gubbgoogla" betyder? Om inte kan du ändå vara lugn. Benjamin Thorén har samlat 23 000 slangord i ett lexikon - men varnar för att använda den.Efter att ha ställt samman ett slanglexikon som gavs ut av Bonnier 1996 har journalisten Benjamin Thorén fortsatt att leta och kartlägga uttryck.

-Efter den första boken har jag börjat om från början och nu har jag gjort den slanglista jag verkligen ville göra, säger han. Bland orden han speciellt har fastnat för finns "gubbgoogla", som innebär man resonerar fram och tillbaka utan att komma fram till något, i stället för att ta fram sin telefon för att söka reda på svaret."

TT


Anmäl
2015-04-28 10:27 #1 av: anki1

Hahaha den var träffande. Nu bara måste jag ta reda på vad pansartax är för nåt.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2015-04-28 10:44 #2 av: [Carpinus]

#1 Klickar du på länken "TT" så hittar du svaret på sista raden i artikeln.


Anmäl
2015-04-28 10:57 #3 av: Inkanyezi

Ja, samlar man slanguttryck har man att göra en stund. De är ofta rätt efemära, med en livslängd på mindre än ett år och nästan alltid är de lokala och når knappast utanför stadsdelen eller gruppen där de uppstår.

Pansartaxen är ett ganska gott exempel, som knappast egentligen har förekommit som slanguttryck. Om jag minns rätt så föddes det i samband med en av Hasse Alfredssons Lindeman-monologer, den om ulmerkotten. Ulmerkott blev mer långlivat och har i vissa kretsar använts åtskilliga år. 

Jag har en känsla av att orden i en hel del fall har myntats enbart för att läggas in i de här slangordböckerna. "Gubbgoogla" tror jag helt enkelt bara inte på.

Anmäl
2015-04-28 11:13 #4 av: [Carpinus]

#3 Någonstans uppstår ju uttrycken, och även om nu "gubbgoogla" skulle råka vara specialframtänkt för ett slanglexikon så tycker jag (som den gubbe jag är) att det är välfunnet, och att det fått genomslagskraft märker man när man googlar - på det ordinarie sättet...

(Apropå originaltaxen så brukar ju den lite vanvördigt kallas  "promenadlimpa".)


Anmäl
2015-04-28 12:04 #5 av: TjockaBerta

Tydligen är jag expert på slang enligt testet. "Snackar du bara slang?" stod det.

Anmäl
2015-04-28 12:22 #6 av: anki1

som med "snabeldrake" då.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2015-04-28 12:31 #7 av: TjockaBerta

#6

Självklart snackar jag slang både med snabeldraken och med hojen :))

Anmäl
2015-04-28 13:50 #8 av: Inkanyezi

Snabeldrake är ganska etablerat, främst för att det förekom i en barnbok. Alla som har läst den, eller fått den läst för sig, vet vad en snabeldrake är, och det är ju ett rätt bra ord, så det används rätt så mycket. Det uppfanns inte för att komma in i ett slanglexikon, utan det var ett "barn-ord" för en vanlig hushållspryl, och den var ju farlig för dammråttorna.

Även om snabeldrake inte tillhör det aktiva ordförrådet bland mängder av vuxna idag vet nog de allra flesta vad det är, till skillnad från pansartaxen.

Anmäl
2015-04-28 20:52 #9 av: Tant Grön

Pansartax, furufnatt, guleböj.....

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.