Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

För och nackdelar med flerspråkighet

2015-04-18 12:04 #0 av: Veero

Har en uppgift i skolan om flerspråkighet. 

Vad är fördelarna och vad är nackdelarna med att vara flerspråkig?

Även vad innebär det att ha kompetens i ett eller flera språk? 

Vill ha någon att bolla tankar och skapa en diskussion kring detta! Skrattar

Anmäl
2015-04-18 17:38 #1 av: JustMySelf

Det jag tänker rent spontant är att många företag blir mer och mer globaliserade, att kunna jobba internationellt är både roligt och utvecklande.

Och sen att kunna kommunicera med fler människor, men det är ju rätt uppenbart.

Anmäl
2015-04-19 10:48 #2 av: tlover

Jag har för mig att man får enklare att lära sig alternativt högre IQ om man lär sig flera språk i ung ålder (före ettan), jag är ju inte säker men det kan ju vara nått värt att googla för dig.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-04-19 11:56 #3 av: [Túrwen]

Jag är uppvuxen med två språk (utöver engelskan också då).. Kan inte säga att det gett mig någon markant nackdel gentemot andra eftersom att jag ändå lyckats rätt så bra och varit högpresterande hela vägen. Min ena förälder är inte svensk och därför användes ofta inte de ovanligare orden så mycket hemma och jag förstod inte deras innebörd förrän senare än andra människor, kan inte säga att min andra förälder använde sig av de orden heller eftersom att hen inte pratar så mycket. Ordspråk var också för mig helt okända till dess att jag började studera svenska i skolan och hade väldiga problem med svenskan i början. 

Fördelen är att väldigt få människor i världen talar det andra språk jag växt upp med vilket väldigt många blir fascinerade över. Kan åka till landet där språket talas och föra mig självsäkert eventuellt jobba där utan att språket skulle vara ett problem. Har också mött turister i Sverige som velat bli guidade i Stockholm och det har uppskattats väldigt mycket. 

Tyvärr har det sina baksidor för vissa att jag inte ser svensk ut heller men det är inte något jag ska ta upp vidare här. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.