Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Latin?

2015-04-03 14:34 #0 av: Turast

Hej! Jag visste inte i vilken grupp jag skulle lägga tråden i så ni får ursäkta om det är fel :)

Jag är väldigt intresserad av Latin och har börjat lära mig grammatiken lite smått och försöka mig på uttalen osv. Jag håller på att leta efter kurser i latin för att få en bättre chans att lära mig :)

Jag undra om någon här kan latin? Flytande? Om någon här kan latin, varför kan du det? :)

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2015-04-03 14:40 #1 av: Maria

Är latin verkligen ett språk som talas?

/Maria

 

Anmäl
2015-04-03 14:46 #2 av: Anterrabae

Jag läste latin på gymnasiet, talar det inte men kommer håg en del :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-04-03 16:20 #3 av: Turast

#1 hur menar du? Att det bara är ett skrivtspråk eller om det talas nu? :P

#2 åh vad intressant! Jag går på gymnasiet nu och ska se om min skola har någon kurs i latin !

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2015-04-03 16:26 #4 av: Maria

#1 Ja jag tror det mer eller mindre bara är ett skriftspråk.

Jag har också läst latin en gång för 100 år sedanSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2015-04-03 21:21 #5 av: Leritza

Vad jag minns från när jag plugga latin i gymnasiet används latin numera bara i tal vid vissa katolska mässor, bortsett från vissa medicinska termer.

Mer än så är det sällan man stöter på latin mer än i skriven form.

Anmäl
2015-04-03 22:26 #6 av: Anterrabae

Och för att tala latin krävs mycktet mer än det man får i gymnasiet. Men det finns universitetskurser om man vill fördjupa sig ordentligt. Har en kompis som läst ett helt år, bara latin innan hon gick vidare med engelska och doktorerade :)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2015-04-03 22:34 #7 av: Turast

Intressant! Hm ja jag får se om jag hittar någon kurs och om jag sedan efter det vill fördjupa mig :)

Medarbetare på Valp och Unghund ifokus!
 Peace out~    - Turast
Blogg: Unidogs

Anmäl
2015-04-04 09:43 #8 av: Effie

Latin var ju gemensamt språk i Europa (för lärda), men det var ju ett antal hundra år sedan.
Jag vill minnas att min latinlärare (och jag läste latin på sjuttiotalet) berättade att han och hans kompisar försökte tala latin med varandra när de pluggade det på universitetet. Men jag tror det var för svårt.
Men det är trevligt att läsa latin ändå.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2015-04-04 19:24 #9 av: raphanus

En del entusiaster håller även liv i det talade (eller sjungna) latinet. Finska Yle har radiosändningar på latin. Och så har vi förstås Jukka Ammondt, som har sjungit in tolkningar av Elvis-låtar på latin.

Anmäl
2015-04-05 14:28 #10 av: thenameless

Latin är ett "dött språk" Sedan Västroms fall. Men i o m dess stora inflytande finns det kvar i skriven form som några har nämnt talas det i princip bara av katolska präster samt jurister och läkare under mässor och ingen vet längre egentligen hur det skall uttalas.

Anmäl
2015-04-18 12:14 #11 av: [Túrwen]


Har läst latin på distans det gick inte ett dugg bra tycker att grammatiken var alldeles för svår. I mitt fall var det i forskningssyfte.. men Stockholms Universitet erbjuder distanskurs för den som är intresserad om det skulle vara något?

Anmäl
2015-04-28 23:57 #12 av: Ephraim

#10 Jag skulle säga att vi faktiskt vet förvånansvärt mycket om hur klassisk latin uttalades. Det finns förstås vissa detaljer som är svåra att säga något om (särskilt vad gäller prosodin) men på många punkter kan vi återskapa det gamla uttalet ganska bra, ner till relativt små detaljer. Exempelvis som att /m/ inte i sig självt uttalades i slutet av ord men utan bara nasaliserade föregående vokal, och att /k/ uttalades utan aspiration som i italienskan men till skillnad från svenskan.

Sen behöver man inte alls använda ett återskapat klassiskt uttal om man inte vill. Det finns ju en rad olika uttalstraditioner.

Se Vox Latina av W. Sidney Allen som också ger en inblick i hur man kan återskapa utdöda uttal:

http://www.ganino.com/files/Latin%20Copyright%20Books/29%20Vox%20Latina%20The%20Pronunciation%20of%20Classical%20Latin.pdf

Vox Graeca av samma författare beskriver det forngrekiska uttalet:

http://pibbiblioteca.no-ip.org/wp-content/uploads/2013/10/20-Vox-Graeca-The-Pronunciation-of-Classical-Greek.pdf

Anmäl
2015-05-25 14:37 #13 av: [[Boris Sager]]

Jag laste ocksa Latin pa gymnasiet. Latin finns ju i manga romanska sprak: franska, spanska, italienska. Ingar ocksa i manga medicinska beteckningar och i botaniska namn.

Anmäl
2015-05-25 20:54 #14 av: thenameless

#13 Visst bygger en massa olika språk i Sydeuropa på Latinet och har sin grund där men ingen av dem är latin.  Även Rumänerna hävdar att deras språk ligger närmast eller väldigt nära Latinet

Men vad jag syftar på är att Latinet ju knappt har varit ett levande språk sen ca 300 talet AD då Västrom föll slutligt, Och sedan dess bara använts av medicinare och präster/Munkar är det ju svårt att veta hur orden uttalas. Alla dessa folk vi räknat upp uttalar ju gemensamma ord olika t o m

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.