Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Mix: dra alla över en kam / håll dig på din kant

2015-03-25 19:37 #0 av: kattöga

Här på forumet, och på andra ställen, ser jag ofta, nästan dagligen att man skriver "dra alla över en kant". Egentligen heter det ju "dra alla över en kam".

Jag tror att det kommer sig av att man blandar ihop "dra alla över en kam" med "håll dig på din kant" eller nåt.......?

Men jag reagerar alltid på det  (ja, jag blir lite små-irriterad.... Skämtar ) och undrar om "skribenterna" egentligen tänker på vad dom skriver? 

Eller är det så att JAG har missuppfattat nåt och tänker helt galet?

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2015-03-25 19:44 #1 av: Gronstedt

Jag tror det beror på att man inte vet vad det heter och hugger till med någon som låter ungefär likadant. Som när folk skriver "att bero på det" eller "skämt och sidor".

Anmäl
2015-03-25 19:45 #2 av: Lojs

Jag tror många helt enkelt inte vet att det ska vara kam och inte kant, eftersom det är så väldigt många som både säger och skriver fel.

I en podcast jag lyssnar på har de inte riktigt lyckats reda ut vilket som är rätt och säger "dra alla över samma kam-kant", det tycker jag är en kul kompromiss. ;)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums."
Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life."
;)
Medis på akvariefisk.

Anmäl
2015-03-25 19:47 #3 av: tarantass

#0: och av det som blir kvar får man "håll dig på din kam", fast det heter "håll dig på din kammare" (…tills du har lärt dig skriva, kanske?). Glad(Litet galghumor måste man ha.)

Ja, det kanske är det folk blandar ihop. Eller tänker de på hur man river av hushållsfolie? Skulle i så fall inte vara första gången ett uttryck tolkas om i efterhand. Kallas folketymologi.

#1: eller "vet i fan" (för "vete fan", alltså "det må fan veta")…

Anmäl
2015-03-25 19:50 #4 av: ChristineL

Jag tror inte folk blandar ihop det, utan att de tror att man säger kant. Jag själv trodde det ända till gymnasiet nån gång när våran svenskalärare uppmärksammade påståendet. Sen dess har jag varit väldigt noga med att säga kam.

Anmäl
2015-03-25 19:50 #5 av: kattöga

#1 Ja, visst är det så, så tänker jag också. Kul exempel du kommer med också. 

Finns fler kul exempel på "missuppfattade "sayings""?`

Men jag kan tycka, ändå, att det är konstigt att man inte stannar upp och funderar på vad man säger/skriver. Om jag hör nån "saying" så blir jag personligen så nyfiken på varifrån det kommer så jag kollar upp det..... men det är jag det....

#2 Tror jag också! Men vilken kul kompromiss du hittat! Skrattar Även fast jag tror att den kompromissen förvirrar mer än förtydligar..... Så dom bidrar nog ännu mer till fel-förväsxlingarna! Skämtar

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2015-03-25 20:50 #6 av: kattöga

#3 Härligt att du kommer med ännu mer förtydligande! Då har jag också missuppfattat uttrycket. Och som du säger #4 så har jag trott att det heter dra alla över en kam! Jag ser framför mig en kam som "kammar igenom alla(s åsikter).... Men, det är kanske helt galet också. 

Så där fick jag så att jag teg! Men, jag måste ju förstås kolla upp det där... hur är det egentligen uttrycket "ska" sägas/skrivas...... SkämtarFunderar

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2015-03-25 23:55 #7 av: Lucifer Sam

Visst heter det dra/skära alla över samma kam - det är ett gammalt uttryck.  Enligt Wiktionary kommer det från tyskans "alle über einen Kamm scheren” men finns även på flera språk.

Jag har alltid trott att felsägningen ”dra alla över en/samma kant” härstammar - först från att man hört fel - men sen legitimerar man den "nya versionen" (kant) via det faktum att uttrycket betyder att någon generaliserar och alltså snabbt avfärdar/misskrediterar en hel grupp. Därav kan man nog lätt se framför sig hur någon helt sonika ”svepa dem alla över (bords)kanten” likt man gör med smulor och liknande. 

Anmäl
2015-03-26 01:12 #8 av: tarantass

Alla ska inte dra över samma kantor.

Nåja.

Om det är en sammanblandning av två uttryck, som #0 antar, så finns det en fackterm för det: kontamination. (Kanske intresserar någon.)

Anmäl
2015-03-26 06:08 #9 av: Gronstedt

Jag har alltid trott att det handlar om kam som i bergskam man drar "alla" över ... och då är ju inte "kant" så långt borta.

Anmäl
2015-03-26 07:57 #10 av: kattöga

Va intressant att se hur olika vi människor kan tänka om samma uttryck! Riktigt kul.

Jag har nog bara trott att man kanske har bytt ut kam mot kant för att man har hört  båda uttrycken och sen råkat blanda ihop dom. Men här ser jag ju att det kan finnas flera olika anledningar till att det har blivit så och kanske t o m är tänkt/menat så från början. Bordskanten.... bergskanten..... 

#8 Visste inte heller att man använder ordet kontamination i detta sammanhang också. 

Väldigt va mycket jag lär mig på detta forum!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.