Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Dialekter/lokala varianter

Får lärarna prata den lokala dialekten med barnen?

2015-03-05 19:32 #0 av: [Carpinus]

En förälder i Värmland reagerar på att förskolelärarna talar dialekt inbördes men på rikssvenska med barnen, och det samma gör hennes väninna med sin lille son. Hon tycker att det är synd att dialekterna inte traderas vidare och uppmanar nu de lärare som är från bygden att tala den lokala dialekten med barnen. Dessutom är hon nyfiken på hur det är på andra håll i landet - hålls dialekterna kort i undervisningen?

http://www.metro.se/nyheter/hennes-uppmaning-prata-varmlandska-med-barnen/EVHoce!NxiqhsoT1gZxA/


Anmäl
2015-03-06 09:31 #1 av: [Carpinus]

Har inte tänkt på det förut, men när jag gick i folkskolan hemma i Värmland måste vi ha talat dialekt. Jag minns att när jag började i realskolan efter flytt till ett annat landskap så räckte jag upp handen på svenskalektionen och talade om att  "ja har glömt den boka hemme". Det blev en tillrättavisning direkt för språkfelet, och fast det hände för mer än femtio år sedan så minns jag det ännu. Det sved väl lite i själen...


Anmäl
2015-03-06 14:17 #2 av: thenameless

Att tala dialekt i skolan särskilt högre upp i läroverken, har nog aldrig och fortfarande inte setts med blida ögon och på sextio -sjuttiotalet  skulle ju "Fattigdialekterna" utrotas för att minska klassklyftorna.

Det misslyckades dock men det var knappt och man kan om man är lagd åt det hållet höra om någon är välutbildad  och burgen bara på talet. Så tänk på det när ni rör er i finrummen

Anmäl
2015-03-06 22:09 #3 av: Inkanyezi

Jag minns hur min modersmålslärare i HAL i Karlshamn förgäves försökte få oss att säga fingret när vi menade fingern. Idag kanske han skulle ha fått fingret. Han var någonstans ett par pinnhål längre norrifrån än jag, men jag talade Hoka-mål när jag bodde i Karlshamn, så ingen misstänkte mig för att vara stockholmare. Det var 1959, och det har väl runnit en del vatten under broarna sedan dess, men i alla skolor jag har gått har lärarna pratat sin dialekt - och eleverna sin. 

Men så här i efterhand slår det mig att en förfärande stor andel av lärarna i HAL var uppsvenska.

Anmäl
2015-03-06 23:22 #4 av: tarantass

Dialektdöden lär fortsätta och alla utslag av intolerans påskyndar den. Och sådana utslag lär också fortsätta, inte minst i skolan. Från lärare och eleverna själva emellan (som slår ner på den som talar för bonnigt och så vidare). Det vi har av dialekter idag är ju rent löjligt jämfört med femtio år sedan, och det var inte mycket mot för hundra år sedan. Då, även då, de flesta lärde sig läsa och skriva.

Anmäl
2015-03-17 23:26 #5 av: tarantass

En inblick i dramavärlden, där samma sak likaså är skriven i betong:

http://www.svt.se/kultur/film/dialektens-framtid-i-svensk-film

http://www.svt.se/kultur/film/fredrik-sahlin-om-dialekter

Anmäl
2015-03-18 16:37 #6 av: thenameless

Det faktum att "alla" vill bo i Stockholm och därför lär sig tv-svenska för att "passa in" Innebär ockå döden för dialekterna

Anmäl
2015-03-18 16:48 #7 av: [Carpinus]

En av flera bidragande orsaker till bristen på dialekter inom teater och film kan vara den regissör som gjorde barn- och ungdomsteater på Sveriges Radio under två decennier. De unga skådespelarna där tilläts tala sin egen breda stockholmsdialekt oavsett vilken uppsättning det gällde, och den smala rekryteringsbasen har nog en viss skuld i att det nu låter som det låter - flera av dem har ju med tiden gått vidare till vuxenroller. Det märkliga är att regissören själv kom från Norrbotten... (Personen är avliden sedan några år, så jag nämner inte hans namn.)


Anmäl
2015-03-19 11:53 #8 av: thenameless

Som sagt kanske upplever många ifrån landet att deras breda och ibland svåra dialekter är ett hinder för dem i vardagen/professionellt ? Och därför  tonar de ner den så mycket som möjligt för att inte missa upplevda fördelar för dem som talar "rikssvenska" ?

Min far var sådan han talade slang som ung men lade ner det helt i sitt yrkesliv då det inte ansågs  fint utan som en "fattigmans dialekt". Resultatet blev för mig och troligen för andra barn i samma situation att jag som liten inte kunde någon slang alls. Samma med lokala dialekter skulle jag tro

Anmäl
2015-03-22 02:15 #9 av: svenake

Jag minns vad Lasse Homlqvist berättade om när han började arbeta inom TV. Då fick alla gå en kurs i hur man skulle tala i TV.  Alla blev tillrättavisade när man uttalade något fel, men inte han .  När de andra i kursen frågade varför inte han blev rättad blev svaret, "Det är inte lönt att rätta  en som pratar skånska"

Själv bor jag i Ystad. 

Anmäl
2015-03-22 02:35 #10 av: tarantass

#9: ja, skånska har väl varit den sista allmänt godtagna regionala formen av rikssvenska i Sverige. (Hade Homqvist verkligen talat bonnaskånska hade nog även han blivit tillrättavisad.) Nu har även den börjat försvinna, verkar det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.