Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Att beskriva mörk hudfärg

2015-03-01 19:17 #0 av: Skorpion76

I skolan skriver jag en berättelse i dagboksform som handlar om rasism. Tjejen som berättar gå i en skola där en annan tjej blir mobbad för sin mörka hudfärgs skull. Den mörka tjejen kommer ifrån Bangladesh skrev jag först, men vet inte riktigt om jag är ute och cyklar. När jag beskriver hennes hudfärg beskriver jag den som mörk blockchoklad med hög kakaohalt och efter att ha sett en tjej som kom frpn Bangladesh en gång tyckte jag att hon hade en mörkare hudton än om hon hade kommit från Indien. Titta på den här kartan och försök att avgöra om min beskrivning är rättvis.
http://www.gbhealthwatch.com/images/Traits_skin_color_fig2.gif
Jag har själv försökt att titta på kartan, men den är ganska liten och svår att se på samt att min syn är dålig.
I övrigt tycker jag att mörk hudfärg är riktigt läcker.  

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-01 19:23 #1 av: vallhund

Din fråga blir inte mer rumsren för att du postar den igen på ett nytt forum.

http://multikulturellt.ifokus.se/discussions/54eb60c18e0e745b99003108-mork-hudfarg?discussions-1

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-03-01 19:33 #2 av: [Sabina]

TS Du har fått många bra och utförliga svar på multikulturellt så varför tar du upp frågan här igen? 
Du har ju t.o.m fått svar från en person som troligtvis är som du vill beskriva som "mörk blockchokladfärgad".
Jag förstår faktiskt inte vad du vill. 

Anmäl
2015-03-01 19:36 #3 av: starhawk

#1: Och exakt vad är det som inte är rumsrent i frågan? 

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2015-03-01 19:36 #4 av: Spöket

Mörkbrun,. Ännu mörkare; svartbrun. 

Anmäl
2015-03-01 19:37 #5 av: mieeow

#3 läs tråden på multikulturellt så förstår du. länken finns i #1

Anmäl
2015-03-02 06:53 #6 av: Skorpion76

Anledningen till att jag tog upp det här äe för att kanske få fler svar från andra som ser det ur ett annat perspektiv.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-02 07:12 #7 av: [Sabina]

Jag tror ärligt talat du inte vill ge dig förrän du tycker dig få rätt. Ledsen
Att du redan fått så många utförliga svar från så många människor i den andra tråden som tycker du har fel, gör inte att det blir okej att skriva det du vill skriva bara för att du startar en ny tråd.
Tyvärr 

Anmäl
2015-03-02 15:09 #8 av: Inkanyezi

Du får alldeles självklart skriva precis vad du vill, men jag tycker att hela upplägget är lite underligt. Jag har massor av bekanta med olika hudfärg, och dessutom talar vi (jag och dom) inte alltid svenska. På spanska är exempelvis negro, som betyder svart, inte något ord som behöver behandlas på något särskilt sätt. Men inte i alla spanskspråkiga kulturer är det okej att benämna en person som "negro", dvs använda det som substantiv för en person. Däremot finns hur många varianter som helst för att beteckna hudfärg, vilket inte behöver innebära rasism.

Men för din frågeställning är det ju väldigt enkelt. Du har fått förklarat att det är olämpligt att använda beskrivningen med choklad som du gjorde, och väldigt mycket enklare är väl att använda bara färgbeteckningen, brun, eventuellt med bestämningen mörkt, eller mörkbrun

Men man kan gå ett steg längre, eftersom du säger dig skriva om rasism. Man kan se det som helt onödigt att ens nämna personens hudfärg. Finns det egentligen någonting i din berättelse som kräver att du noggrannt anger personens hudfärg?

Jag har ett exempel, där hudfärgen faktiskt har en viss betydelse för innehållet i berättelse. Något som jag iakttog under en resa, i Maisí, på Kubas östligaste udde. Mannen som jag plockade kaffe med på sluttningen upp mot berget visade mig sedan hur det torkade kaffet skalades, med hjälp av en pilón, en mortel av trä. Sedan rostade han bönorna (inte de nyskalade, utan torra som hade skalats tidigare), på ett sätt som jag senare har fått veta är ovanligt, och troligen berodde på att han helt enkelt inte hade en sådan gryta som man brukar använda.

Han rostade kaffebönorna på en järnplåt som låg över elden, glödande kol. Under rostningen rörde han om med en träspatel, och emellanåt plockade han upp några bönor och jämförde deras färg med översidan av sin egen hand, för att se att de hade fått rätt färg, var lagom rostade.

Anmäl
2015-03-02 17:00 #9 av: Skorpion76

#8 Okej, för att besvara din fråga har inte färgbeskrivningen som sådan någon betydelse. Det är snarare så att jag har lätt för att reagera på detaljer, komma ihåg dem och beskriva dem väldigt väl. Det har med mitt handikapp att göra. Sedan är det sorgligt at vissa människor upplever det som kränkande att man benämnder deras hudfärg som någonting ätbart. Vi säger ju likadant om andra färger för att beskriva färgens struktur och nyans.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-02 18:20 #10 av: mieeow

#9 men när du har ett sånt öga för detaljer och beskrivningar, kan du då inte komma på fler sätt att beskriva färgen på? När man får veta att någon blir kränkt av något man sagt så får man ju försöka hitta andra sätt att formulera sig :) 

Anmäl
2015-03-02 18:37 #11 av: Skorpion76

#10 Ja, jag får fundera ut något.  

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-04 13:07 #12 av: Effie

Om man nu bortser från om det beskriver en människa eller inte (för den diskussionen känns avslutad), så stör mig formuleringen ändå.

"mörk blockchoklad med hög kakaohalt". Blockchoklad är för mig billig choklad av sämre kvalitet; hög kakaohalt tyder på bättre kvalitet. Och hela uttrycket känns mer som en innehållsförteckning/recept eller något sådant, än en beskrivning.

Men det är min personliga känsla.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2015-03-04 14:58 #13 av: Skorpion76

#12 Okej, blockchoklad är säkert fel om du tänker så. Jag menar riktigt fin choklad med hög kakaohalt, men tyvärr saknas ordet i mitt minne vad den kallas för. Den har ett speciellt namn och en speciell smak. Den ska tydligen heta Premium och Exellence. Den har en speciell smak som nästan 'är lite besk. Det är ingen barnchoklad, om man säger så.  Den kan antingen se ut så här:
http://www.muddyclay.com/lindtsite/images/bars2.jpg
Eller så här:
http://www.thefrenchiegrocery.com/245-292-large/lindt-dessert-black-chocolate-70-cocoa-200-g-.jpg
Här är ytterligare en variant:
http://www.chocozona.com/files/image/0/639/4f10494d843d4.jpg

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-04 16:13 #14 av: kattöga

"Varmt brun/mörkbrun", "mörkt gyllenbrun" eller något åt det hållet, kanske vore några trevligare förklaringar? Istället för att blanda in mat eller annat....... om det nu är viktigt att förklara färgen så detaljerat.... 

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2015-03-04 16:15 #15 av: Maria

#13 Kan du inte skippa chokladen oavsett hur fint märke det än är?

/Maria

 

Anmäl
2015-03-04 19:08 #16 av: Lucifer Sam

Skorpion, återigen, det verkar som om du låst fast dig vid din formulering och inte kan/vill släppa den.  Av dina inlägg verkar det som om du vill ha bekräftelse på hur ypperlig din choklad-beskrivning var men när det inte utvecklar sig som du tänkt det så blir du putt…. Än en gång, även d mest goda intentioner kan slå fel men ta till dig och lär av alla kommentar här som sannolikt är gjorda i all välmening.

Kattöga ovan har givit utmärkta förslag på hur man kan skriva. (se #14) Att, då man beskriver en människa  överväger att blanda in specifika chokladproducenters varumärkesnamn samt deras mer exklusiva serier tillsammans med procenthalt av kakao låter faktiskt rent utsagt lite ”eget” om man ska uttrycka sig milt och jag tror inte att detta skulle säga läsaren speciellt mycket.

Slutligen, som folk undrat – varför är det så viktigt att vara exakt? Även om du som du skriver ”har öga för detaljer” så är det inte alltid nödvändigt att uttrycka dessa detaljer. Vad har du själv för färg? Skulle du tycka att det vore superkul om någon skrev om din hud som "en blandning av x % vitt, y % rosa och z % beige…o.s.v." (eller vad vi ljushyade nu anses ha för färg).  Att du har ”ljus hy” räcker väl för att någon ska få en tillräcklig bild av hur du ser ut i det avseendet?  

Bara lite tankar…..

Anmäl
2015-03-05 07:54 #17 av: Skorpion76

#16 Jag säger hellre chokladbrun än till exempel b-ord som beskriver någonting som kommer ut från andra änden. Men visst, mörkbrun går också bra att säga.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-05 12:07 #18 av: Effie

Lindts Excellence är ju en väldigt mörk choklad, snudd på svart. Jag skulle inte använda ordet gyllenbrun om det är den färgen jag vill beskriva.

Men sedan handlar det ju om vilken känsla man vill förmedla med ordet. Som du säger, hellre chokladbrun än bajsbrun, även om det nu skulle vara samma färgnyans (som kan variera). Det beror ju på texten också (poesi, eller avhandling). Men kakaohalten känns fel för mig, oavsett. Det leder mina tankar till något helt annat än färgen.

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2015-03-05 12:21 #19 av: Skorpion76

#18 Precis! Rostbrun känns heller inte okej att säga. Både det och bajsbrun skulle jag verkligen uppfatta som kränkande om jag själv vore mörkhyad.

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2015-03-05 12:27 #20 av: Maria

Räcker inte det att du skriver mörkhyad så får läsaren in sin fantasi avgöra vilken ton man tänker sig?

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.