Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Bopriser

2015-01-16 19:21 #0 av: maxiq

Det pratas om ökade bopriser i nyheterna idag:

"Bopriserna upp nio procent 2014
 Samtidigt som inflationen är obefintlig fortsätter bopriserna att stiga"

För mig är bopriser priserna för att bo. Löpande kostnader som hyra och räntor t.ex. Men det som avses är att bostadspriserna ökar. Kan man säga så här eller är det bara en slarvig sammandragning av journalisterna?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2015-01-17 11:42 #1 av: Ephraim

Ja, det är inte bara så att man kan använda "bopris" synonymt med "bostadspris", det är vad jag kunnat se den enda vanliga användningen av ordet. Det verkar i princip som att "bopris" är en förkortning av "bostadspris" och ofta används begreppen lite om vartannat på samma sajt (utan betydelseskillnad vad jag förstår). Det kortare ordet är relativt vanligt idag och efter att ha sökt lite i nyhetstext i Språkbanken verkar det ha blivit vanligare från slutet av 90-talet, typ. Det kan möjligen bara vara en effekt av sökmaterialet.

Den betydelse du vill ha, alltså 'boendekostnad' hittar jag faktiskt inga belägg alls för. Men då har jag verkligen inte gjort någon grundlig undersökning. Tyvärr är det ju svårt att söka efter i vilken betydelse ett ord används.

Känner du till några exempel (från egna erfarenheter ev.) där "bopris" används i betydelsen 'boendekostnad'?

Anmäl
2015-01-17 15:41 #2 av: maxiq

Nä det är inget ord som jag skulle använda eftersom det ser konstigt ut. Jag fick bara den associationen när jag såg det. "Boendekostnad" är nog det korrekta ordet Glad

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2015-01-17 16:11 #3 av: Ephraim

Det är väl ett exempel på hur man inte alltid kan se på en sammansättning vad den betyder utifrån dess beståndsdelar och något slags logiskt resonemang. Bara man ser ordet "bopris" kan man ju inte avgöra om det ska betyda ’bostadspris’, ’boendekostnad’ eller kanske något helt annat. Man får helt enkelt lära sig sammansättningen som vilket ord som helst och i detta fall råkar det vara ’bostadspris’ det ska betyda (om nu inte någon särskilt insatt kan säga att det råkar vara skillnad på ’bopris’ och ’bostadspris’).

Anmäl
2015-01-20 00:55 #4 av: Inkanyezi

Pris är ju ett pris som är satt, medan kostnaden är en variabel och beror på flera olika priser och också på förbrukningen av varor och tjänster i samband med boendet. Man kan inte gärna räkna in sådana faktorer inom begreppet pris.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.