Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språk i framtiden

Nyordstävling!

2014-11-06 19:58 #0 av: maxiq

RFSU utlyser en tävling om en kvinnlig motsvarighet till männens runka som ju betyder "skaka"

"För femton år sedan lanserade RFSU ordet ”snippa”, och satte därmed ord på något som länge inte haft ett eget namn. Nu vill vi ta nya tag och hitta ett ord för kvinnors onani"

Skicka in ditt förslag på RFSU:s hemsida. De tre bästa förslagen belönas med varsin... Ja det får ni kolla efter själva! Skäms

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-11-06 20:01 #1 av: Lia

Finns det inte redan?

http://ungdomar.se/qa/questions/pulla

Söker du vänner? Klicka här!

Borderline & Depression & Goth & IBS & Social ångest & Vänskap Gapskrattar

Anmäl
2014-11-07 13:08 #2 av: maxiq

Behövs det ett nytt eget ord för kvinnlig självbefläckelse eller ska vi satsa på ett neutralt ord för båda könen (bokstavligt talat)? 

Mitt förslag: Henka

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-11-10 12:32 #3 av: raphanus

Ojojoj, vilka missförstånd det kan leda till!

"Jag ska ner till Donken! Ska du henka?"

Anmäl
2014-11-10 13:51 #4 av: Inkanyezi

Det påminner mig om när jag repeterade med tjejbandet i Santiago de Cuba och bad bandledaren Zulema att skicka mig sin tres för att stämma den: "¡Oye Zulema! pásame el tres, que lo voy a templar."

Översatt från argentinsk spanska: "Zulema! Skicka mig din tres, jag ska stämma den."

Översatt från kubansk spanska: "Zulema! Skicka mig din tres, jag ska knulla den."

Det blev dödstyst, och sju tjejer stirrade intensivt mot mig. Zulema frågade: "Vad sade du att du skulle göra med min tres?"

Jag misstänker att ett nytt ord för att masturbera blir än ett slag i luften, liksom snippa. Jag tror mer på att erövra de ord som finns. Problemen med dem ligger inte i orden, utan i värderingarna.

Anmäl
2014-11-13 07:15 #5 av: raphanus

På turkiska använder man samma ord för onani som för 31. Jag har ännu inte fått någon förklaring till varför, men har ändå kunnat notera att så är fallet, och att ingen tycker att det är märkligt eller att den lexikaliska krocken är särskilt betungande i vardagslag. Men man måste ju inte överdriva.

Anmäl
2014-11-13 13:01 #6 av: Ephraim

#5 På svenska använder vi ju homonyma ord för sex och 6, och det är ju sällan någon som tycker det är märkligt.

Sen är det väl inte riktig samma situation. Historiskt finns ju ingen koppling mellan sex och 6, det är en tillfällighet att de råkar heta likadant. I turkiskan är det däremot, vad jag förstår, så att talet 31 kommit att användas om (manlig) onani.

Vad jag har hittat tycks detta härstamma från en gammal nummerlek från den osmanska tiden när turkiska skrevs med det arabiska alfabetet, där alla bokstäver har ett numerisk värde.

Att onanera kallades tidigare el çekmek (’dra hand’). Ordet för hand, el, skrevs som ال elif+lam med de numeriska värdena 1 respektive 30. Summerat blir det alltså 31. Så otuz bir çekmek (’dra trettioett’) användes som en eufemism. Sen blev det väl till och med så att otuz bir (’trettioett’) kom att användas substantivistiskt för att betyda onani.

Den typen av eufemistisk användning av bokstävernas numeriska värde tycks ha varit väldigt vanligt under den osmanska tiden, men få av uttrycken lever väl kvar idag och det är ju betydligt mindre genomskinliga när turkiska skrivs med det latinska alfabetet.

Anmäl
2014-11-14 07:07 #7 av: raphanus

Ephraim, tack för det klargörandet!

Anmäl
2014-11-16 02:18 #8 av: Thaeri

#4, "snippa" är faktiskt på väg att slå igenom, det verkar vara det ord som används i skolorna nuförtiden, och även det som många föräldrar kör med när de pratar med sina barn, men absolut inte med sin jämnåriga bekantskapskrets.

Så ge det ett par årtiondenLer

----------

Onani är en helt annan grej, för "onani" ska vara ett könsneutralt ord, det är att tillfredsställa sig själv sexuellt, punkt.

"Runka" och "pulla" är de mer vulgära varianterna, och sen är det liksom slut, vi har inget barnvänligt icke-kliniskt ord för dem, och av goda skäl; barn upptäcker rätt fort att de har snippa (yttre delarna i alla fall) eller snopp, men det tar ganska många år innan de sexuella känslorna börjar komma och det här med att runka eller pulla blir aktuellt.

Anmäl
2014-11-21 18:31 #9 av: maxiq

Nu har RFSL kokat ner alla förslag till en slutlig omröstning och just nu leder klittra tätt följd av det gamla hederliga pulla. Rösta senast söndag!

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-11-22 13:52 #10 av: Tant Grön

Google:  Menade du butikens kassa support Skrattar

Anmäl
2014-11-22 13:54 #11 av: Tant Grön

Oj detta hamnade visst under fel rubrik.

Anmäl
2014-11-22 16:18 #12 av: thenameless

Jag förstår fortfarande inte varför man måste hitta på nya ord till saker där det redan finns ord? Är det bara för att någon stolle på RFSL inte gillar de nuvarande bara?

Anmäl
2014-11-26 19:23 #13 av: maxiq

Vinnaren blev... *trumvirvel* Klittra enligt Aftonbladet

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.