Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Nu- eller dåtid? Tips! :)

2014-10-19 09:01 #0 av: Splitter

När jag skriver berättelser o.s.v. är det ofta som jag först börjar skriva i Nutid (eller dåtid) och efter ett tag inser att jag börjat skriva i dåtid. Finns det något tips på hur man kan göra och tänka? I vilken "tid" brukar ni skriva?  :)

Anmäl
2014-10-19 09:13 #1 av: parsley

Koncentrera dig. Försök vara konsekvent. Redigera och kolla att du gjort rätt och använder tempus korrekt. Vet du med dig att du brukar missa och byta tempus, var uppmärksam på det, både när du skriver och när du går igenom texten innan du lämnar den ifrån dig.

Det känns som man kommer närmare texten om man skriver i presens. Dåtid skapar en viss distans.  De flesta debutmanus som kommer in till förlag lär vara skrivna i första person presens, medan de manus som ges ut och antas är skrivna i imperfekt och tredje person. 

Anmäl
2014-10-19 16:38 #2 av: KPD

#0 Det är nog inte helt ovanligt, att man ibland i en berättelse, åtminstone när man talar, övergår till historiskt presens, trots att man har börjat i preteritum. Det behöver inte vara fel, utan kan göra berättelsen mer levande.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2014-10-20 10:57 #3 av: fluffis

Jag tror också det är en vanlig företeelse. Jag blandar också tempus när jag skriver. För mig är det viktigt att inte haka upp mig på det utan att fortsätta skriva för att behålla kreativiteten och få ett bra flöde. Det blir som en sorts brainstorming där jag får fram innehållet i berättelsen. Efteråt går jag tillbaka och redigerar och rättar berättelsen och då brukar det ge sig vilket tempus som passar. Så om du är som jag, och inte vill förlora kreativiteten, så är mitt tips att bara skriva på, och sen rätta efteråt.

Anmäl
2014-10-20 20:33 #4 av: Thaeri

Ja, det är så professionella författare ofta arbetar också, det är inte så noga hur det blir i ett första utkast, för sen ändrar de ett antal gånger innan det ens blir till ett ordentligt manus.

Och när manuset väl är klart och inskickat till förlaget går författarens redaktör in och stryker mycket och ger förslag på ändringar, plus rättar såna grejerLer

Anmäl
2014-11-03 11:10 #5 av: raphanus

Man kan ju skriva berättelser både i nutid och dåtid, men om man halvvägs bestämmer sig för att byta från det ena till det andra, bör man ju tänka på att man inte kan byta ut alla formerna rakt av. En del meningar, exempelvis sådana som beskriver eviga sanningar, brukar till exempel stå i presens oavsett vilket berättartempus berättelsen i stort har.

"Lika piggt som solen (alltid) letar sig upp över Olssons dass, sprätter jag upp ur sängen..."

"Lika piggt som solen (alltid) letar sig upp över Olssons dass, spratt jag upp ur sängen..."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.