Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språkgrupp - Språk i Europa

Lära mig ett nytt språk

2014-10-08 19:59 #0 av: Daehyun_cheesecake

Vet ni hur man enklast kan lära sig ett språk på egen hand utan att behöva gå kurser? Jag vill lära mig kantonesiska (en kinesiska), men hittar inte direkt mycket hjälpmedel för att lära mig det... Tips?

Anmäl
2014-10-09 06:10 #1 av: raphanus

Det bästa sättet i ditt fall är nog att flytta till Guangdong.

Anmäl
2014-10-09 13:03 #2 av: Daehyun_cheesecake

#1 heh, känner inte riktigt för att flytta ^^''

Anmäl
2014-10-10 11:51 #3 av: Inkanyezi

Utan att flytta är det nog betydligt svårare.

Språk, i allra största allmänhet, har ju använts av människor genom hela utvecklingen och är en av de saker som skiljer oss från många andra djur. Språket har hela tiden använts som kommunikationsmedel, för att förmedla olika saker från människa till människa.

Det talade språket var först, och för att lära sig språk måste man kunna använda det; tala med andra som använder språket man lär sig. Och det betyder att man måste ha ganska tät kontakt med människor som talar språket.

Skriftspråket är en senare uppfinning, och man kan faktiskt lära sig kinesisk skrift utan att kunna kinesiska, eftersom skriften är uppbyggd på ett helt annat sätt än de sätt att skriva som vi har använt i Europa, Nordafrika och de närmare delarna av Asien. Det kan underlätta inlärningen av skriften, men också försvåra.

Jag lärde mig som vuxen ett främmande språk utan några språkkurser, och utan att lära mig skriva, men jag lärde mig det ändå nära perfektion, så att infödda talare inte riktigt vill tro att det inte är mitt modersmål. Det kostade på en hel del att börja skriva det omkring trettio år efter att jag talade det flytande.

Men skrift- och talspråk är två skilda aspekter av språk, och i kinesiska är skillnaden mer påtaglig, då skriften inte antyder fonetik som i europeiska språk. 

Så om du kan hitta någon slags församling, där ni har ett gemensamt intresse, och där flertalet talar kantonesiska, då kan du nog lära dig kantonesiska där. Jag lärde mig spanska genom att röra mig i miljöer där många var spanskspråkiga och genom att spela musik i band där övriga medlemmar talade spanska. Det går att lära sig språk så, och metoden är ungefär samma som när man lärde sig sitt första språk.

Anmäl
2014-10-10 11:58 #4 av: Daehyun_cheesecake

#3 oj, tack för ditt långa svar! Jo, jag förstår vad du menar, låter ganska vettigt med :)

Anmäl
2014-10-10 14:23 #5 av: Maria

Jag har som exempel läst grekiska i två år och kan knappt någonting. Det räcker inte med att resa till Grekland någon eller några veckor om sommaren.

Man måste uppleva språket i talad form regelbundet är min erfarenhet och grekiska hör man sällan varken i TV eller andra medier. Jag försökte lyssna på grekisk musik men gav upp.

Förmodligen är jag inte så språkbegåvad men tror att det varit bra mycket lättare om man fått öva sig regelbundet.

/Maria

 

Anmäl
2014-10-11 09:10 #6 av: Unibrow

Jag lärde mig koreanska genom att lyssna på musik, lära mig grammatiken och sedan sitta med ordlistor och översätta låttexterna. Sedan tittar jag på mycket film, nyheter och serier från Korea. Och det är vad jag har tyckt hjälpt mest när jag inte har kunnat öva med någon. Vill man bara lära sig mycket ord så brukar jag läsa 10 ord noga varje kväll innan jag går och lägger mig och sedan när veckan är slut så testar man sig själv. Det finns ju också utbytesplattformer som italki där man kan ta lektioner från folk från hela världen. Det kanske skulle kunna vara något?

Anmäl
2014-10-11 09:18 #7 av: Inkanyezi

Jag använder främst sociala forum för att förbättra det skrivna språket, forum där språket används aktivt, men jag läser också tidningar och böcker och artiklar på nätet.

Kinesiska är ju lite annorlunda, eftersom skriften inte är ljudhärmande, men egentligen är det i stort sett samma process som vid inlärning av det talade språket, att man kommunicerar med andra. Jag uppfattar det lite som att man där måste lära sig två skilda språk, medan man i språk med fonetisk skrift har stor hjälp av att känna till det talade språket för att lära sig det skrivna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.