Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Stilistik - Slang

Skränor

2014-07-08 17:49 #0 av: Jalking

Jag brukar kalla alla sorters måsfåglar för skränor. Jag har gjort det så länge att jag inte kan minnas var jag har fått det ifrån.
I samband med att jag använde ordet i min blogg på fotosidan idag googlade jag på "skränor" och blev jätteförvånad.  Google får bara 173 träffar. Några är spår av mig och någon enstaka till som avser måsfåglar, resten är felstavningar/missuppfattningar av "skrönor".  (Eller kan det heta så i någon del av landet?) Jag trodde faktiskt ordet var, kanske inte vanligt, men att det i alla fall förekom. Ingen har då frågat vad jag menar när jag har använt det.

Det kan bli intressant att googla på det igen och se om det har spridits i betydelsen måsfåglar nu när jag har skrivit den här tråden.

Anmäl
2014-07-08 17:58 #1 av: TjockaBerta

Det har jag aldrig hört däremot kallas de ibland för "stockholmare" Skrattar 

Anmäl
2014-07-08 18:24 #2 av: Maria

Jag bor i Göteborg nära havet men har aldrig hört ordet skränor.

Visserligen skränar måsar en hel del så namnet var ju passandeSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2014-07-08 22:54 #3 av: Thaeri

Jag har inte hört det förut, men det är väldigt logist när du säger detLer

Anmäl
2014-07-10 16:29 #4 av: [Carpinus]

#0  Om du googlar på skränfåglar får du ytterligare träffar. "Skränor" kanske bara är en sammandragning av den benämningen?


Anmäl
2014-07-10 17:59 #5 av: Jalking

Så kan det ju vara.
Men det var inte jättemånga träffar på skränfåglar heller.

Anmäl
2014-07-10 18:32 #6 av: [Carpinus]

#5 Förvisso inte, men det blev inte fullt så många snedträffar i form av "skrönor" etc. Fast jag såg att det inte bara var måsfåglar som kallades "skränfåglar", bl.a. så fick även kajan den benämningen.

När det gäller "vitfåglar" så finns det ju faktiskt en art som heter skräntärna, om än sällsynt och långt från stan. Fast någon mås är den ju inte...


Anmäl