Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Vi cyklade runt på egna händer?

2014-04-01 23:40 #0 av: Jalking

Tja... hur skriver man egentligen? Jag tänkte skriva att vi cyklade runt i byn på egen hand, men det blir ju fel eftersom vi var två. Det borde ju bli vi cyklade runt på våra egna händer, men det blir ju ännu dummare.
Vad jag menar är att vi var två som lämnade resten av gruppen.

Anmäl
2014-04-01 23:44 #1 av: thenameless

Varför inte bara skippa "på egen hand"? Eller skriva "jag och XXXX cyklade runt byn utan de andra"?

Anmäl
2014-04-01 23:49 #2 av: Jalking

Har tänkt på det, men jag vill inte blanda in personers namn och identiteter. Det gäller inger jättekänsligt, jag bara bloggar lite om en resa på fotosidan.se och vill inte lämna ut övriga resenärer (även om de syns i bild ibland).

Problemet är dock ganska intressant. Det verkar vara en liten brist i svenska språket här.

Anmäl
2014-04-01 23:59 #3 av: ElLobo

Man kan resa på egen hand, eller på tu man hand om man är två.

Anmäl
2014-04-02 00:08 #4 av: Ephraim

Att skriva "vi cyklade runt i byn på egen hand" fungerar alldeles utmärkt.

Jag förstår dock att det kan verka konstigt om man faktiskt börjar fundera på det. Det finns ju två metaforiska händer, ska det då inte vara pluralis? Nej, inte nödvändigtvis. Det finns faktiskt en mer allmän princip involverad som jag skrev mer utförligt om i en annan tråd. Saken är ju den att de metaforiska händerna är fördelade på två personer, där var och en har en hand.

Ovan nämnda tråd rörde frågan om det heter "A och B skakade på huvudet" eller "A och B skakade på huvudena". Som jag försöker förklara där går båda bra i svenskan eftersom vi kan välja att böja efter det totala antalet huvuden, eller efter det antal huvuden som var och en har. Vad gäller på egen hand är det ju ett fast uttryck så då väljer vi inte möjligheten att pluralböja även om det rent grammatiskt också skulle gå bra.

Anmäl
2014-04-02 10:37 #5 av: fluffis

"Vi cyklade runt på egen hand" tycker inte jag låter konstigt. Fundera inte så himla mycket hela tiden! Skämtar

Anmäl
2014-04-02 11:38 #6 av: maxiq

"Cyklade runt på egna hjul"? Lipar

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2014-04-02 17:56 #7 av: Jalking

Egna hjul blir fel i sammanhanget.

Jag strök hela meningen i innan jag publicerade den delen av resereportaget från Vietnam. Finns att läsa här. Det tillförde inte berättelsen något att berätta om hur vi cyklade på kvällen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.