Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Språkhistoria

Hasselvasst

2014-03-18 00:22 #0 av: KPD

Det är sällan man hör Gotländsk sommarnatt sjungen, men när man gör det finns det ett ord som förbryllar, nämligen "hasselvasst".

"Låt oss gå den gamla stigen
Under hasselvasst och ek
"

Det finns inte i NE, SAOB eller SAOL. Är det dialektalt? Jag skulle vara tacksam, om någon kunde förklara ordet.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2014-03-18 00:46 #1 av: VildaVittra

Kan det inte vara en förvanskning av hasselkvast, då hasselbuskarna är kvastformade?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-18 08:32 #2 av: KPD

Nu har jag nog funnit lösningen, sedan jag blev tipsad om Gutamålsgillet.

Där fann jag "hässlevast": "rad av hasselbuskar, ofta mellan ägor och längsmed 'täunar' och i 'stainvastar'"

"Hasselvasst" kanske var en anpassning till riksspråk, när texten skrevs, eller så kan "häslevast" vara systembolagsfonetik.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2014-03-18 13:10 #3 av: Ephraim

Ordet vast är intressant. Det verkar vara ganska begränsat till Gotland men det används uppenbart där även idag. Det finns med i Rietz dialektlexikon som ger två betydelser (1) 'stängsel, gärdesgård' och (2) 'något i rad, stengärdesgård, häck, rad af buskar'. Den är skriven på 1860-talet och redan då skriver han att det är på Gotland ordet används. I Gutamålsgillets två ordböcker, som är nyare, verkar det främst vara betydelse 2 som lever kvar, de beskriver betydelsen som 'häck i trädgårdar, långsträckt rad av träd'.

Sedan finns ju sammansättningar som stainvast/stenvast och just hässlevast/hasselvast. Den förstnämda hittar jag en del träffar på även från nyhetstext (med stavningen stenvast) men då är det just från Gotland. Vad gäller hasselvas(s)tar verkar träffarna vara främst från ovannämnda låttext, men det finns en träff från boken "Svinhugg" av Marianne Cedervall. Boken utspelar sig vad jag förstår på Gotland.

"Tyst gled han in bakom en tät hasselvast och väntade. Försiktigt drog han isär ett par grenar för att se bättre."

Ordet vast verkar vara gammalt och har säkert funnits på andra håll i landet. Det finns ett fornsvenskt varst (formen med r kan ev. förekomma också på Gotland) som kunde betyda just 'stängsel, inhägnad'. Det är alltså Rietz betydelse 1 som är den äldsta. Jag tror att det är samma rot som i värja, med en betydelse av att 'försvara' ungefär.

———

Angående hässle också. I vissa trakter i alla fall skiljer man mellan hassel (fornnordiska hasl) och hässle (fornnordiska hæsli), där det förstnämnda syftar på en enskild hassel och det sistnämda på en hasselskog. Av Gutamålsgillets ordböcker att döma är det emellertid inte fallet på Gotland utan hässle/hässel/hässl är den normala formen för hassel. Jag vet inte om vokalen kommer av en sammanblandning av fornnordiska hæsli och hasl eller om det är en normal gutnisk ljudändring. Att varianten hasselvast används antar jag dock är en anpassning till en mer standardsvensk form.

Anmäl
2014-03-18 17:45 #4 av: KPD

#3 Tack för ett utförligt och mycket intressant svar!

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.