Annons:
Etikettspråkhistoria
Läst 2377 ggr
Jalking
2/17/14, 1:30 PM

Märklig användning av skiljetecken

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag köpte några gamla vykort på Antikmässan i Stockholm. Läser på baksidan (som egentligen är framsidan, det är ju där man skriver adressen):

Förlag: Österdalarnes Ångbåts A.-B., Mora." 

Det står exakt så, med alla punkter, kommatecken, bindestreck och kolon. Gjorde man verkligen så förr, eller är det någon sällsynt trött och bakfull typograf som har satt texten en tidig måndagsmorgon?
Kortet måste vara utgivet någon gång mellan 20-tal och sent 50-tal, eftersom motivet är S/S Gustaf Wasa i det utförande hon hade från 1920-tal fram till monteringen av dieselmotorerna vintern 1957-58. Troligen fotograferat på älven i Leksand.

Fartyget finns kvar än i dag och gör varje sommar kryssningar på Siljan. Hon har faktiskt varit till sjöss på Siljan varje sommar sen 1876. Efter bytet till dieslar byttes givetvis S/S i namnet till M/S.

Annons:
Intehärutandär
2/17/14, 1:46 PM
#1

Jag har skrivit av hundratals företag från 1939 i tre dala-städer på Facebook och känner igen det på pricken, så Ja så var det nog. 🙂

T ex

"A.-B. Dala Skinnindustri.

Järnvägsgatan 16.

Säter."

VildaVittra
2/17/14, 1:55 PM
#2

Det kan ju helt enkelt vara så att företagsnamnen registrerades med en punkt på slutet, då får man ju inte hoppa över dom om man ska skriva korrekt.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

maxiq
2/20/14, 7:24 PM
#3

AB är ju en förkortning för Aktiebolaget vilket nog skrevs Aktie-Bolaget förr i tiden och förkortar man det och ersätter de utelämnade bokstäverna med punkter (som t.ex. t.ex.) så blir det faktiskt A.-B.


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Upp till toppen
Annons: