Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Svenska grammatik - Analys hjälp

2014-01-21 21:15 #0 av: MoaE

Yarden är en självbiografi där vi får följa protagonisten Kristian Lundberg i sitt liv, sin klasskamp och sina ständiga ekonomiska problem. Tron att slippa återvända till Yarden, där han jobbat 20 år tidigare, förstörs när de ekonomiska problemen blir för stora och skulderna växer. Han tvingas då tillbaks som timanställd på Yarden och till det liv som han trott ha lämnat bakom sig. På Yarden är det hårda förhållanden och dåliga löner. Bilar som ska tvättas och flyttas. Han är ensam svensk och personalpolitiken är dålig. Det viktigaste av allt är att se till att hålla sig väl med de som bestämmer och sköta sig för att ha ett jobb att gå tillbaka till nästa dag, de är hela tiden strängt bevakade. Det är med författarens egna ord en avhumaniserad plats. ''Allt mer utplånar det dagliga arbetets mekaniska struktur mitt liv'’, skriver Kristian Lundberg.


Någon som kan hjälpa mig att analysera denna utifrån ett grammatiskt perspektiv? Om jag använder rak/omvänd ordföljd, få attribut osv osv.

Även ge förslag på förbättringar i texten :)

Anmäl
2014-01-22 05:07 #1 av: raphanus

Jag skulle ha skrivit så här:

Yarden är en självbiografi där vi får följa protagonisten Kristian Lundberg i hans liv, (hans) klasskamp och (hans) ständiga ekonomiska problem. Tron att slippa återvända till Yarden, där han jobbat 20 år tidigare, slås i spillror när de ekonomiska problemen blir för stora och skulderna växer. Han tvingas då tillbaka som timanställd på Yarden och till det liv som han tror sig ha lämnat bakom sig. På Yarden är det hårda förhållanden och dåliga löner. Bilar som ska tvättas och flyttas. Han är ensam svensk och personalpolitiken är dålig. Det viktigaste av allt är att se till att hålla sig väl med dem som bestämmer och sköta sig för att ha ett jobb att gå tillbaka till nästa dag - de arbetande är hela tiden strängt bevakade. Det är med författarens egna ord en avhumaniserad plats. ''Allt mer utplånar det dagliga arbetets mekaniska struktur mitt liv'’, skriver Kristian Lundberg.

Anmäl
2014-01-25 21:27 #2 av: Blanksteg

#1: Får jag bara fråga, varför ska det vara "hans" och inte "sin/sitt"? Är det för att "vi" finns i samma mening (dvs två subjekt)?

Anmäl
2014-01-26 15:31 #3 av: raphanus

#1 - Ja, teoretiskt sett syftar sitt tillbaka på vi. Visserligen uttrycker man sig inte så på svenska, att sitt kan syfta tillbaka på vi, men syftningsfelet märks tydligt om vi byter ut vi mot till exempel läsaren. Jämför:

Yarden är en självbiografi där läsaren får följa protagonisten Kristian Lundberg i sitt liv, sin klasskamp och sina ständiga ekonomiska problem.

med

Yarden är en självbiografi där läsaren får följa protagonisten Kristian Lundberg i hans liv, hans klasskamp och hans ständiga ekonomiska problem.

Betydelsen i det övre exemplet är att läsaren följer sitt eget liv, och att Kristian Lundberg hänger med som någon sorts följeslagare i denna upplevelse. Betydelsen i det undre exemplet är att läsaren följer Kristian Lundbergs liv. Jag antar att det är den betydelsen som TS vill åt.

På idiomatiskt korrekt svenska kan som nämnt ett sitt inte syfta tillbaka på ett vi, men det blir ändå fråga om ett syftningsfel om avsikten är att förmedla att detta vi betecknar personer som får en inblick i någon annans liv.

Anmäl
2014-01-26 17:03 #4 av: MoaE

#3 Tack så mycket, riktigt bra förklarat!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.