Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Ordet Raffinerat

2014-01-10 22:44 #0 av: Angelfish

Kan man t.ex. säga raffinerat grädde (om vanligt grädde som man skummar av mjölk)?


Anmäl
2014-01-11 08:54 #1 av: kickboard

Har för mig att raffinering innebär någon sorts kemisk utvinningsprocess.

Raffinerad grädde har jag aldrig hört om.  Om man bara skummar bort grädde av mjölken är det absolut inte frågan om raffinering.

Anmäl
2014-01-11 09:38 #2 av: Inkanyezi

Man ska nog vara klar över att grädde inte är neutrum. Det heter alltså inte "vanligt grädde", utan vanlig grädde. Grädden som man skummar av kan väl också anses "raffinerad", även om vi inte brukar använda det ordet om just grädde.

Raffinering är ett främmande ord för att utvinna olika delar ur en råvara, eller att på något sätt förfina den. Ordet används främst om petroleumprodukter, där metoden att utvinna olika delar av helheten ganska mycket liknar att skumma grädden av mjölk. Metoden vid raffinering av bergolja är i första hand att skilja ut komponenter med olika smält- och kokpunkter.

Därutöver använder man metoder att förändra strukturen i vissa av de utvunna produkterna, som "krackas" med katalys vid hög temperatur. Som katalysator används metaller, ofta platina. Krackningen delar upp de tyngre kolvätena i lättare komponenter.

Annat än mineralolja kan också raffineras på olika sätt, även om ordet raffinera som sagt främst används vid processerna för att få fram olika oljeprodukter till olika ändamål. Man raffinerar exempelvis malm, när man ökar dess innehåll av metall genom att sortera bort slagg. När man ökar innehållet av en viss önskad komponent i mineral, kallar man det också ofta att anrika mineralet.

Alla de här orden beskriver förädling av olika slag, och av tradition används en del ord för vissa processer och vissa produkter medan andra används för andra processer och produkter.

Anmäl
2014-01-13 11:49 #3 av: Angelfish

Tack för svaren.

Anmäl
2014-01-18 13:11 #4 av: obstitant

Man skulle väl snarare kunna säga att grädde är raffinerad mjölk?

Anmäl
2014-01-18 13:16 #5 av: obstitant

Och då har vi inte ens gått in på den andra betydelsen av raffinerad, som snarare betyder avancerad - som i en raffinerad hämndplan, eller en raffinerad/raffig klänning.

Anmäl
2014-01-24 21:00 #6 av: TjockaBerta

På finlandssvenska säger man raffineri istället för raffinaderi. Kan det ha någon betydelse för TS fråga?

Anmäl
2014-01-25 09:54 #7 av: kickboard

#6

Raffineri känner jag inte alls igen från min horisont i Österbotten, utan har alltid använt raffinaderi.  Var tvungen att söka på raffineri och hittade följande skrift av Mikael Reuter:

http://www.kotus.fi/index.phtml?l=sv&s=1462


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.