Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Bosniska.

2013-10-03 18:04 #0 av: UtanAlias

Hej.
Håller att för fulla muggar lära mig bosniska, och enbart bosniska. Inte serbiska eller kroatiska. Finns det någon här som kan språket alt. är mer insatt än en annan gröngöling? Jag har hittat väldigt många sidor där man kan plugga gratis men eftersom de visar så olika ord (och även olika böjningar av dessa) backar jag. Eftersom jag inte vill lära om och lära rätt senare.

Anmäl
2014-07-27 23:59 #1 av: Sukram

Håller med om att det är jättesvårt om man använder sajter, Youtube eller språkappar för att lära sig språk så har de totalt olika uttal på inläsningen eller blandar formellt/ informellt språk lite hej hopp så man lär sig grunderna fel. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med bosniska men det vore bra att kunna kvalitetssäkra appar/ sajter. 

Anmäl
2014-07-28 00:15 #2 av: [Yllhilda]

Jag gissar på att folk har olika dialekter och det är därför dOm pratar så olika. Vad som jag tycker är viktigast är att du så ofta du kan utsätter dina öron för språket. Ta den kurs du tycker känns bäst, och  om du mot förmodan lärt dig att använda ett ord på ett sätt som visar sig inte vara kompatibelt med vardagligt tal så är det lätt att lära om sig med film, se bosniska program på youtube eller dum-lyssna på talböcker(finns på librivox.org om man har tur, fast då är det gamla saker som är "public domain").

¨* Den som gapar efter galen fågel ser inte skogen för alla ben *¨
Medarbetare på virkning och gravid ifokus.

Anmäl
2014-08-03 18:40 #3 av: thenameless

Jag har alltid haft tron att Serbokroatiska är språket som talas av alla i "Forna Jugoslavien" inklusive minoriteterna som har sina egna språk(Romer,Rumäner etc..) Så även av Bosmierna i Bosnien-Hercegovina??. Det som skiljde dem åt var regionala dialekter efter att i något tusental år varit åtskilda under styre av utländsk makt som splittrade deras religiösa tillhörighet.

Annars håller jag med föregående talare

Anmäl
2014-08-03 20:02 #4 av: Sukram

#3 jag såg en intressant dokumentär för några år sedan om hur språket enade och även söndrade mellan etniska grupper på Balkan före och efter inbördeskriget. Bosnien var en del av Osmanska riket och de hade väldigt många turkiska låneord och muslimerna lärde sig även många ord på arabiska som hade med religion att göra. När Jugoslavien bildades och serbokroatiskan blev nationellt språk försökte man använda låneord i mindre utsträckning för att göra det egna gemensamma språket mer enhetligt och efter kriget återgick man till gamla ord och stavningsformer för att visa sin självständighet. 

Anmäl
2014-08-06 22:03 #5 av: thenameless

#4 Det låter troligt det blir ju så när ett folk blir dominerat av ett annat man tar till sig visa ord namn mm

Att Bosnien-Hercegovina lydde under osmanerna tillsamman med albanerna under så lång tid när det i princip var religionskrig i Europa och mot turkiet-araberna skapade den splittring vi nu ser.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.