Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Kyriliska bokstäver

2013-08-16 17:38 #0 av: Endezeichen


Jag håller just nu på att försöka lära mig ryska och är vid precis början av språket. Jag har redan ett antal böcker som förkunnar de kyrilliska bokstäverna men jag skulle ändå uppskatta om jag fann någon sida som visar hela alfabetet, vilken bokstav de motsvarar alternativt hur de låter.

Är det någon här som kan posta en trovärdig sida över de det kyrilliska alfabetet?

Det skulle uppskattas.

Anmäl
2013-08-17 21:21 #1 av: raphanus

Det kyrilliska alfabetet finns i en mängd varianter lite beroende på vilket språk som använder det. Det kan vara det som kan ligga till grund för din förvirring. Det kan ju hända att du har stött på till exempel den serbiska varianten, men den duger inte för att skriva ryska med.

En trovärdig sida med den ryska varianten av det kyrilliska alfabetet borde vara denna. Det finns också en samling sidor med en introduktion för nybörjare här.

Anmäl
2013-08-18 06:34 #2 av: Thaeri

Ja precis, att prata om det kyrilliska alfabetet är ungefär som att prata om det latinska.

Engelska, svenska och kroatiska skrivs alla med olika varianter av det latinska alfabetet. Ryska, ukrainska och serbiska skrivs alla med olika varianter av det kyrilliska.

Anmäl
2013-08-18 08:17 #3 av: Ephraim

Eftersom Endezeichen försöker lära sig ryska kan vi nog utgå från att det är just det ryska kyrilliska alfabetet som hen är intresserad av, och inte det ingusjiska eller abazinska.

Och Wikipedia är faktiskt väldigt bra för ändamålet, särskilt den engelska. Gå till sidan om Russian language, Russian phonology och Russian Orthography. Det som saknas är möjligen ljudinspelningar, men kolla länklistan längst ner i artiklarna så hittar du några.

---

Kan också mer allmänt tipsa om följande sida med ljudinspelningar som hör till Peter Ladefogeds klassiska lärobok i fonetik, Sounds of the World's Languages:

http://phonetics.ucla.edu/

Det finns några ljudinspelningar från ryska som ganska bra illustrerar skillanden mellan palataliserade konsonanter (mjuka konsonanter enligt rysk terminologi) och icke-palataliserade (hårda) konsonanter.

http://phonetics.ucla.edu/appendix/languages/russian/russian.html

Anmäl
2013-08-18 08:24 #4 av: Ephraim

Om någon var specifikt intresserad av det ingusjiska (ett nordöstkaukasiskt språk) eller abazinska (ett nordvästkaukasiskt språk) kyrilliska alfabetet så kan man förstås hitta information i respektive språks Wikipediaartikel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Abaza_language

http://en.wikipedia.org/wiki/Ingush_language

Kaukasiska språk är väldigt intressanta, inte minst på grund av sina väl tilltagna ljuduppsättningar. Abazinska utnyttjar som synes det kyrilliska alfabetet på ett ganska kreativt sätt för att skriva alla exotiska konsonantljud.

Anmäl
2013-08-18 13:18 #5 av: Endezeichen


Jag hade ingen aning om att det kyrilliska alfabetet kom i olika varianter Förlägen. I alla fall så vill jag ha hjälp med den ryska varianten då jag för tillfället arbetar med det ryska språket.

Ska kolla in länkarna ni skickade. Tack så hemskt mycket! Kramas

Anmäl
2013-08-18 19:05 #6 av: Bjornen

För att komplicera det ryska kyrilliska alfabetet har successivt antalet bokstäver minskat från omkring 50 till nuvarande 33 och därav "ъ" används väldigt sällan, samt att "ё" räknas ibland inte som egen bokstav.

Kyrilliska alfabetet är en utveckling från kyrkslaviska, som är väl mera en skönskrift, där man tar bort eller sätter dit streck för att texten skulle vara snyggt och symmetriskt.

Anmäl