Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Skriftspråk - Tryck och grafik

Värsta logotypen

2013-05-14 00:00 #0 av: maxiq

Jag hade tänkt lägga denna logotype i särskrivningstråden men skapar hellre en ny tråd där vi kan samla på språkligt miserabla logotyper. Slå denna om ni kan! Från Anslagstavlan på TV i kväll. Visst borde det dessutom vara Hav utan s?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl
2013-05-14 12:15 #1 av: Jalking

Det borde väl heta hafs- och vattenmyndigheten med tanke på ovanstående logga?

Anmäl
2013-05-14 13:50 #2 av: Amandla

Min hjärna läste det som Havsvattenmyndigheten. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-05-14 18:48 #3 av: Ephraim

Radbrytningar mitt i ord utan bindestreck är ju väldigt vanliga i vissa mer formgivna texter såsom i titlar och logotyper. Dessa brukar vara en källa till konflikt mellan de som prioriterar språkriktighet och de som prioriterar estetik. Jag tycker faktiskt att man kan prioritera estetik i sådana fall. Samma regler behöver inte gälla för en logotyp som i löptext. Det är inte alltid så självklart vad som är en rad i en logotyp.

Med det sagt så är den här logotypen verkligen hemsk! Ska man ha en svårläst logotyp ska den åtminstone vara snygg...

Angående namnet, det framgår inte av logotypen men det finns ju ett bindestreck där: havs- och vattenmyndigheten. Det är alltså två förled som sammanställs och då då ska det vara ett s. Detta är ett ganska vanligt mönster i svenskan. Jämför Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket eller Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Det hade kanske gått med hav och vattenmyndigheten också, men det mönstret brukar användas om förledet (hav och vatten) är ett fast begrepp eller annars hör särskilt ihop vilket väl inte är fallet här.

Anmäl
2013-05-14 21:47 #4 av: Bjornen

# 1

Namnet hade kunnat användas före 1905 års rättstavningsreform.

Anmäl
2013-05-15 00:52 #5 av: maxiq

Den här är gammal nu men också usel

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.