Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Grammatik

Hur skriver man datum på engelska?

2013-04-28 21:28 #0 av: [MiaHk]

Håller på att fixa ihop en video och ska skriva 24 april 2013 i den. Men har ingen aning om hur man skriver det på Engelska. Den ända tanken som kommer upp är väl April 24th 2013. Men vet inte riktigt om det är så man skriver. Någon som kan? :)

Anmäl
2013-04-30 09:33 #1 av: Inkanyezi

Förvirringen är total om man ser det globalt, och engelska är inte enhetligt, då man har olika format i många fall i USA, Storbrittannien, Kanada, Indien, Sydafrika och andra länder.

Det vanligaste i text är nog att man sätter dagens siffra först, månaden som text och sedan året: 24 April 2013 (obs att månad har stor bokstav på engelska). Det är entydigt och förvirrar inte som många sätt att notera med siffror som avviker från ISO-standarden (2013-04-24). ISO används i de allra flesta länder som militär standard för notering av datum och kan ha sitt ursprung i Indien.
http://en.wikipedia.org/wiki/Calendar_date

På nätet använder man helst ISO, så som i huvudet på varje inlägg här på ifokus.

Anmäl
2013-05-01 19:44 #2 av: Bjornen

När Sverige införde nya datumskrivningar, sa man att man skulle följa en internationell standard. Det var bara det att ingen använde den före Sverige.

Anmäl
2013-05-18 06:25 #3 av: Penmedown

24 April 2013

Engelska: 4/23/13 - April 24th, 2013

Tänk på hur amerikanerna snackar om 9/11 = månaden kommer först, till skillnad från här i Sverige där dagen kommer före. Samma gäller i England och Kanada, och vad jag förstår, Australien.

Anmäl
2013-05-27 21:03 #4 av: Thaeri

Jag hittade det härLer

Anmäl
2013-05-27 21:28 #5 av: Inkanyezi

#4  Det är ganaka intressant, att det enda formatet som är internationell standard nämns i en fotnot på den webbsidan, där det påpekas att det är ovanligt i England eller USA:
"Note that another format exists which writes the date numerically in the order Year-Month-Day, for example: 2011/03/14. This is rare in British or American English and used mainly in very official or technical documents."

(Lägg märke till att det finns ett annat format, där datumet skrivs numeriskt i följden År-Månad-dag, till exempel: 2011-03-14. Detta är ovanligt i brittisk eller amerikansk engelska och används huvudsakligen i mycket officiella eller tekniska dokument.)

Och de lär väl fortsätta med sina mått inch, foot, mile, gallon, pound, ounce, grain etc...

Men det påpekas ju att det är formatet som används i officiella och tekniska dokument, så det är ju ett visst framsteg. Militären använder standarden för datum både i USA och England.

Anmäl
2013-05-28 22:10 #6 av: bull3n

M/DD/ÅÅÅÅ ("amerikanskt") är hemskt svårläst och enbart dumt.

Generellt sett är det väl bara en vanesak. ÅÅÅÅ-MM-DD gillar jag eftersom det sorteras i rätt ordning om filer på en dator döps på det viset.

I Tyskland är det omvända, DD.MM.ÅÅÅÅ standard, och skrivs dessutom alltid med punkter.

Anmäl