Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Varför heter...?

2013-04-24 07:26 #0 av: Pelle Långlös

Jag skulle vilja få ett länktips på en hemsida som förklarar varför saker och ting heter som de heter. Visst kan jag googla men då är risken att jag hamnar på olika sidor. Vill ha en pålitlig sida.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-24 07:37 #1 av: Maria

Googla på etymologi.

Det finns etymologiska ordböcker på olika språk.


/Maria

 

Anmäl
2013-04-24 07:52 #2 av: Pelle Långlös

Okej tack.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-24 18:27 #3 av: Lill-Kisse

Den här tycker jag är bra: http://runeberg.org/svetym/ 

Anmäl
2013-04-24 18:31 #4 av: Pelle Långlös

Tack.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-24 18:56 #5 av: BrittaD

#3

Åååh, tack, Lill-Kisse! Blomma

Jag visste inte att det praktverket fanns i nätversion!~ Man kommer aldrig först om man går i andras fotspår ~

haflingerforum.nu

Anmäl
2013-04-24 19:05 #6 av: Ephraim

Hellqvist som #3 länkar till är bra om än något ålderdomlig. SAOB (vars tidiga uppslagsord också de är rätt gamla) har väldigt bra etymologisk information (fast den går bara upp till TYNA än sålänge):

http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

Annars har Wiktionary ofta bra etymologisk information. De engelska uppslagsorden är naturligtvis mer genomarbetade men målet är att ha uppslag för alla världens språk. Engelskspråkiga wiktionary är exempelvis en väldigt bra latinsk ordbok (komplett med böjning) vilket ju är användbart i sammanhanget.

http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Main_Page

http://sv.wiktionary.org/wiki/Wiktionary:Huvudsida

Oxford English Dictionary om du har tillgång till det (ej gratis) är väldigt bra för engelska etymologier. Den här sidan är också bra:

http://www.etymonline.com

Anmäl
2013-04-24 21:29 #7 av: Pelle Långlös

#3 gillade inte sidan. Fick inga förklaringar till varför ord heter som de gör. Det var bara en förklaring vad de betyder.

Varför drar ni upp engelska? Jag vill veta vad de svenska orden heter som de heter. Varför de heter så.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-24 21:51 #8 av: Ephraim

Du specificerade aldrig språk, det är inte alltför långsökt att anta du (eller någon annan forumläsare) ibland kan vara intresserad av ursprunget till ord även på andra språk än svenska. Särskilt som svenskan lånat från andra språk kan man ibland vilja få mer information om ursprunget i källspråket. Notera förövrigt att engelska wiktionary även har svenska (och fornnordiska och forngrekiska) uppslagsord.

En annan fråga är vad som menas med "varför orden heter som de gör". Svaren ovan (och jag) tolkar det som att du undrar om ordens ursprung. Vilket nog är så nära "varför" vi kan komma. Detta är också exakt vad länken i #3 berättar, faktum är att Hellquist för det mesta inte berättar vad orden betyder på svenska. Men om det var något annat än ordens ursprung du var ute efter får du nog förtydliga.

Anmäl
2013-04-25 05:21 #9 av: Pelle Långlös

Okej. Jag ger ett exempel jag undrar varför det heter larvfötter på en stridsvagn.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-25 05:32 #10 av: Maria

"Benämningen larvfötter kommer sig endast av likheten i utseende mellan ett bandfordons band och till exempel en fjärilslarv, principen för hur framdrivningen går till är helt olika för bandfordon och larver."

Länk Wikipedia 

/Maria

 

Anmäl
2013-04-25 07:13 #11 av: Pelle Långlös

Tack . Men jag skulle som sagt veta en hemsida som jag kan använda mig av när jag undrar om andra ord. Som jag skrev i #0 så kan jag googla men risken är att jag hamnar på olika sidor därav efterfrågar jag efter en hemsida med en massa ord och förklaringar.

MVH Ylva Blomma
* Bloggen om mitt liv *

Anmäl
2013-04-25 16:01 #12 av: Ephraim

Sidorna som länkats till ovan är till just för det, du borde ge dem en till chans. Prova att slå upp "smörgås" i Hellquist (inlägg #3) eller i svenska wiktionary (inlägg #6). Finns inte den typen av infomation du är ute efter? Kolla även SAOB (inlägg #6) vars uppslag för detta ord är mindre informationsrikt vad gäller ursprung, men som är bra för många andra ord.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.