Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Övrigt

Konstiga ord

2013-03-18 18:50 #0 av: DesK

Nu tänkte jag att vi kan berätta om konstiga ord som vi har sett. Vet man vad det betyder så skriver man det, annars kanske någon annan här kan förklara ordet Glad

Själv har jag aldrig fattat ordet rundriva, nån här som kan förklara detta ord för mig? (Att rundriva betyder att man formar och bearbetar en deg så att den blir rund) Vad jag undrar är alltså hur detta ord har uppstått och varför!

Désirée

Anmäl
2013-03-20 08:57 #1 av: NillaNina1

Intressant ämne. Jag tror att det oftast rör sig om facktermer som man glömt ursprunget av.

Det jag först kommer att tänka på är masskorsband.

Det användes på 80-talet inom posten, min dåvarande arbetsplats och jag frågade nog bara vid något enstaka tillfälle någon äldre medarbetare om var det kom ifrån men fick aldrig något tydligt svar.

Från Wikipedia

Äldre typ av kuvert för tryckalster och andra inlagor, avsedda att befordras öppet i ett om brevkuvert påminnande omslag. (Korsband var en postal term för denna typ av försändelse. Det kunde vara fråga om tidningar eller andra trycksaker. Det fanns även masskorsband, numera massbrev.)

Min egen förklaring är att man för att hålla ihop en sån brevbunt behövde binda ihop det med korsande snöre. Mindre brev kunde buntas med enkelt snöre eller gummiband.

Anmäl
2013-03-21 01:25 #2 av: Lill-Kisse

DesK. Ändrar man stavningen till "runddriva" (= driva rund) tycker jag att ordet blir begripligt.

Anmäl
2013-03-21 08:02 #3 av: Ephraim

Angående rundriva, det är precis som det låter bildat av rund och riva. I äldre tider kunde riva användas om deg i betydelsen ’knåda’ vilket kanske gör bildningen mer begriplig. SAOB skriver om denna betydelse:

"i utvidgad anv., med avs. på deg, övergående i bet.: knåda. När .. (degen) giäser uti tråget, at han är tilredz, at slå up måtte degen väl rifvas uppå bordet förr än man skiär honom. Oec. 5 (1730)."

Varför ordet har uppstått är ju alltid svårt att svara på, annat än att det måste ha funnits ett behov av det.

Ordet rundriva tycks inte finnas i ordböcker, däremot finns rundrivare med i NE där det förklaras som ett "redskap använt i bageri för att ge degen ökad spänning och en rundad form".

#2 Du är inte ensam om att tycka det, visar en google-sökning. Men det är en feltolkning, ordet är ursprungligen bildat från riva och inte driva.

Anmäl
2013-03-21 08:12 #4 av: DesK

Lill-Kisse så har jag också tänkt! Glad

Ephraim, tack för förklaringen, nu begriper jag detta bättre! Glad

Désirée

Anmäl
2013-03-21 08:15 #5 av: Ephraim

#1 Din tolkning är rätt bra tror jag. Ursprungligen tycks begreppet korsband ha avsett just ett omslag av korsade band, men det tycks tidigt ha kunnat användas i överförd betydelse om själva försändelsen.

Se SAOB: http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/128/154.html#KORS-BAND

Anmäl
2013-03-21 16:56 #6 av: [sakring2]


Hade du inte sagt vad det betydde så hade jag fått slå upp detGapskrattar

Anmäl
2013-03-27 00:20 #7 av: Snovit79

Ett ord jag stör mig på och bara inte får ihop i huvudet är då Skåningar säger "bytade". Första gången var jag i Skåne hos ett ex (som är polack) som sade det. Och jag skrattade och frågade vad sjutton han menade. Det lät som en böjelse ett barn sa - som "jag skärde". Han hade en svenska ordbok, men där stod inte böjelsen. Jag har ju lärt mig "byta, bytt, bytte". Han var helt övertygad om att det hette bytade.

Några år senare såg jag en annan skåning skriva så i sin blogg - och jag började skratta igen och tänka "vafan". Förstår det ännu inte idag. För den sista handlar om en kvinna som skriver riksvenska - och så kommer ett sådant ord in. Anmäl
2013-03-27 08:11 #8 av: DesK

#7 Jag instämmer med dig att bytade är ett konstigt ord, men det är ganska vanligt i södra Sverige. Jag bodde ett antal år i södra Halland och där var det också många som sa bytade.

Désirée

Anmäl
2013-03-27 09:33 #9 av: Amandla

#7 Lika konstigt i mina ögon som när folk säger/skriver dammsugade istället för dammsög. 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-03-27 09:38 #10 av: DesK

#9 Det har jag aldrig hört någon säga! Funderar

Désirée

Anmäl
2013-03-27 10:05 #11 av: Amandla

#10 Det verkar vara dialektalt i Västsverige (från Västkusten och nedåt).

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-03-27 16:10 #12 av: Inkanyezi

Det liknar ju lite variationen av komparation av hög, som också anger en skillnad i betydelse. Jag vet inte om det är likadant idag som i slutet av sextiotalet, men hög, i betydelsen påverkad av narkotika, komparerades ofta hög, högare högast, medan den mer allmänna betydelsen komparerades hög, högre högst. Dialekt lika väl som sociolekt kan påverka hur man böjer ord. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.