Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
- Off topic (OT)

Effektiv grammatikundervisning ;-)

2013-03-10 20:42 #0 av: Amandla


Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-03-10 23:04 #1 av: Inkanyezi

Enkelt, men det underlättar inte särskilt mycket när det gäller slampkrypare i sammanhanget, som adverb. Där kan man ju också ofta sätta skit framför, men de har inte samma böjningsmönster som adjektiv även om de till viss del sammanfaller. Sen finns det ju också en skock andra ordklasser.

Anmäl
2013-03-11 05:30 #2 av: raphanus

Dessa minnesregler har tyvärr alltför många fallgropar. Man kan nämligen även sätta "skit" före substantiv, som i "skitunge" och "skitbil", och "utav helvete" kan även följa efter adjektiv såsom "lycklig utav helvete" och "rädd utav helvete".

Anmäl
2013-03-12 12:52 #3 av: [Morfalum]1

Hey gubbar. Inget sinne för humor?Skämtar

Anmäl
2013-03-12 13:03 #4 av: Inkanyezi

Jodå, sinnet för humor finns nog, och visst finns det folk som kanske ser det som svårt att veta vilken klass ett ord tillhör, men det gäller väl i mycket högre grad orden som inte är lika lätta att placera, som exempelvis adverben.

Vi har ju också sett att punkterna där de allra flesta har svårt är helt andra, och att de i synnerhet gäller sär- och ihopskrivning, och att den mest allvarliga missuppfattningen handlar om satsdelar, att folk inte förstår vad ett objekt är, och att skriftspråkets form "dem", på samma sätt som mig, dig, sig och oss är en objektsform som inte kan användas som subjekt. Den felaktiga användningen ger ett töntigt intryck, och antyder att personen kan ha svårt med läsförståelsen.

Så det skulle ha varit mer humoristiskt om det verkligen vore av värde att kunna ordna in orden i ordklasser på det här enkla sättet, om det hade varit ett problem.

Anmäl
2013-03-13 05:06 #5 av: raphanus

#3 - Jovisst, men tänk så humoristiskt det hade varit om reglerna verkligen hade varit vattentäta. Nytta och nöje i skön förening är en oslagbar kombination.

Anmäl
2013-03-14 12:11 #6 av: [Morfalum]1

#5 Haha sannerligen!

Anmäl