Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Om att skriva

2013-03-07 21:19 #0 av: Amandla

Från Facebook:

Några tips för bättre språkanvändning:
Använd aldrig allitterationer. 

Använd aldrig utländska låneord när det finns en adekvat inhemsk terminologi att tillgå. Låneord är inte ¨¤ propos. 

Anmärkningar inom parentes är onödiga (även om de är relevanta). 

Man ska aldrig generalisera. 

Uteslut citat. Som Ralph Waldo Emerson sade: "Jag hatar citat. Berätta för mig det du vet." 

Jämförelser är lika olämpliga att använda som klich¨¦er. 

Var inte omständlig; använd aldrig fler ord än nödvändigt ¨C det är överflödigt, och risken är att du bara tröttar ut läsarna och får dem att tappa koncentration och intresse så att ditt budskap riskerar att gå förlorat i en aldrig sinande ström av ord som kanske i och för sig låter bra och vederhäftiga, men som inte har så stor betydelse i sammanhanget och kanske inte heller tillför så mycket i sak till det du egentligen vill uttrycka. 

Var mer eller mindre exakt i formuleringarna. 

Ettordsmeningar? Undvikes! 

Analogier i skrivandet är som fjädrar på en orm. 

Passivformer bör undvikas. 

Vem behöver retoriska frågor? 

Överdrifter är miljoner gånger värre än understatements. Lagom är bäst, heter det, men se upp så att du inte blir alltför måttfull. 

kom ihåg att alltid börja alla meningar med stor bokstav och avsluta med punkt 

Och börja aldrig en mening med konjunktion. 

Om du läser igenom det du skrivit kan du vid omläsningen kanske hitta en del upprepningar som kan undvikas genom omläsning och redigering. 

Överdriv inte användandet av utropstecken!!! 

Placera syftningar så nära som möjligt, särskilt i långa meningar med bisatser på tio ord eller kanske ännu fler, sitt huvudord. 

Försök få tummen ur vagnen och sluta använda blandade metaforer. 

Stor vikt ska alltid tas till ett korrekt val av ord och formuleringar. 

Undvik trendiga ord och uttryck även om de låter häftiga. 

Undvik förkortningar osv. 

Uttryck inte uppmaningar i negativ form. 

Glöm inte att aldrig använda dubbla negationer. 

Sist men inte minst, sky klichéer som pesten; de är bara gammal skåpmat som passar bäst av att förpassas till historiens skräphög.

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-03-08 09:47 #1 av: raphanus

Gapskrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.