Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Råd och tips

Hjälp med skrivhjälp

2013-02-07 00:13 #0 av: Seglarina

Hej

Jag vill gärna fråga er om hjälp här.

Jag har nyligen blivit läxhjälpare i ett invandrartätt område i min stad. Flickorna (för det är mest flickor) går i klasser från mellanstadiet och uppåt. Hade häromdagen en flicka som till och med gick på högskolan.

I dag skulle jag hjälpa två flickor som skulle skriva var sin uppsats i olika ämnen. De är väldigt osäkra på svenska och vet inte riktigt hur de ska söka information. Detta gör att de väldigt gärna vill att jag ska diktera vad de ska skriva, vilket jag förstås inte gör, till deras förtret. Men båda går på gymnasiet så jag tycker att de kanske skulle ha bättre studieteknik. Jag är ju inte lärare till yrket, men har en annan högskoleutbildning.

Nästa gång jag kommer dit tänkte jag visa dem hur jag skulle gå till väga om jag skulle skriva en sådan text i något ämne som jag ska läsa mig till. Mitt sätt är, i korthet att skriva ner anteckningar och stödord i en ordbehandlare så att jag får ett skelett och samtidigt får en uppfattning om vad jag vill säga och en överblick. Jag tycker att det är bra om det går fort så att tankeflödet inte hindras. Sedan jag fylla på med "kött", kan kasta om, ta bort och lägga till beroende på vad jag vill ha sagt. Och samtidigt gör läslig svenska av det. Jag tänker mig att det borde vara en bra metod för dessa flickor som har lite svårt med svenskan, men det kan ju finnas bättre sätt.

Nu till frågan: Jag tänker mig att det finns många olika sätt att göra, så hur gör ni. Snälla berätta. Jag vill så gärna hjälpa dessa flickor att bli bättre, på att skriva.

Anmäl
2013-02-07 10:14 #1 av: parsley

Jag tycker det låter som en användbar metod du presenterat för dem. För många kan det kännas svårt att skriva och svårt att komma igång. Man måste ta sig över en tröskel för att faktiskt börja skriva och saknar man verktyg så är tröskeln ännu högre. 

Att göra någon form av mindmap eller skriva stödord är ett sätt att hjälpa kreativiteten på traven. Det fungerar både om man ska skriva skönlitterärt eller en mer faktabaserad text. Ibland används termen flödesskrivning eller fulskrivning om sådant här skrivande. 

Känner du till den här sidan? Den har en del tips om hur man lägger upp en skönlitterär berättelse. 

http://www.makete.se/

Handbok för unga skrivare är bok som främst är skriven för elever på gymnasieskolan. Den beskriver olika typer av texter på ett konkret sätt och ger tips på skrivmetodik. Rekomenderas om du inte redan har den.

http://www.bokus.com/bok/9789150106091/skrivsatt-handbok-for-unga-skrivare/

Vill man vara lite mer kreativ i sitt skrivande så finns bl a boken Skriv om och om igen.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185763063

Titta gärna in på skrivlust i fokus för vidare diskussioner om skrivande och kreativitet (jag är sajtvärd där).


Anmäl
2013-02-07 13:59 #2 av: Seglarina

Tack så väldigt mycket för alla tips, ska nagelfara länkarna. Jag har funderat hela natten på hur jag ska kunna hjälpa dessa flickor. Jag kan ju inte ge dom fisk jag måste hjälpa dom att fiska.

Något annat som gjorde mig arg i går också var att jag hade en flicka som skulle skriva om Värmland (går i 8'an), Jag tyckte inte att det var rätt ämne att googla på, det borde finnas mycket mer i litteratur om det, vi är på ett bibliotek. Själv har jag alltid gått fram till infodisken på biblor jag varit på och ohämmat frågat om både det ena och det andra. Jag ville vara pedagogisk och tog med mig tjejen för att fråga. Bibliotekarien menade på fullaste allvar att det inte fanns något om Värmland annat än lite på barnboksavdelningen, annars fick det bli skolbiblan, sa hon. Jag var arg på mig själv att jag inte framhärdade. Men min poäng är att om man blir hänvisad till barnboksavdelningen när man går i 8'an så får man inte vidare förtroende för biblioteken och lär sig inte söka information

Skönt nu har jag skrivit av mig

Anmäl
2013-02-08 08:07 #3 av: parsley

# 2 Om det kommer en äldre person som vill läsa på om Värmland inför sin semesterresa vad säger bibliotekarien då?

Anmäl
2013-02-08 14:37 #4 av: Seglarina

Ja, det kan man undra. Det måste ju vara ett fruktansvärt åsidosatt bibliotek som inte kan ha några gamla böcker om Värmland? Det är naturligtvis inte sant.

En annan läxhjälpare övertog från mig och gick själv i hyllan och plockade fram "vuxenböcker" om Värmland. Så där fick jag för att försöka vara pedagogisk. Ska jag ta upp detta med bibliotekarien tycker du? Jag tycker att man skrämmer bort barnen som vill upptäcka genom att inte inviga dom i vuxenlitteratur, eller hur?

Anmäl
2013-02-08 18:52 #5 av: Amandla

Jag hade bett att få prata med någon chef 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl
2013-02-08 20:49 #6 av: Seglarina

#5 skrivet av amandla 

På bilbioteket? Är inte det att ta i?

Anmäl
2013-02-08 20:58 #7 av: Amandla

Ja, jag tycker att en bibliotekarie ska sannerligen veta att det finns böcker om Värmland, och gör h*n inte det så är något fel. Det säger jag inte bara för att jag är stolt värmlänning själv 

Sajtvärd på Healing och Pudel, medis på Tarot och Övernaturligt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.