Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
- Off topic (OT)

Flytt utomlands

2013-01-02 20:41 #0 av: pixielutt

Jag och min sambo ska flytta till Schweiz i sommar och jag fruktar redan för språkbarriären som kommer bli. Hur lär man sig ett språk snabbt och effektivt tycker ni? Vad har ni för tips till mig?
Det talas ju både tyska, franska och engelska där nere...

Vi ska flytta till den delen som pratar franska och jag har aldrig läst franska...

Anmäl
2013-01-02 21:25 #1 av: Inkanyezi

Engelska?

Jag har hört fyra schweiziska språk, italienska, tyska, franska och langue d'oc. Jag bodde ett år i Genève, och där är det franska som gäller.

Det finns bara ett sätt att lära sig fort, och det är att släppa alla hämningar om att man inte kan och prata så mycket som möjligt med folk. Resten ger sig med tiden.

Anmäl
2013-01-02 22:10 #2 av: [rosakontorstol]

Håller med #1, släpp alla hämningar om fråga på! de flesta tycker om att du vill lära dig och hjälper verkligen till. Låt dig själv göra fel och prata på för kung och fosterland. Att lära sig grammatik och sedan bara kunna fokusera på sitt ordförråd tycker jag funkar bäst.

Anmäl
2013-01-03 00:23 #3 av: pixielutt

#1 Ja jo 4 språk stämmer, men i huvudstaden Bern som vi ska flytta till sen pratar de gärna engelska :)

Tack för tipsen, är supernervöst att flytta till ett helt nytt land och leva ett liv utan den säkra och trygga svenskan.

 

Anmäl
2013-01-03 01:16 #4 av: Inkanyezi

Låtsas att Bern-tyskan är en dialekt av svenska så går det bra. Om du hör den så förstår du.

Anmäl
2013-01-04 21:46 #5 av: raphanus

Det beror ju lite på hur pass intresserad du är själv. Om du vill lära dig språket som talas i din direkta omgivning, kommer du att göra det också.

Jag bor själv för närvarande i Estland och arbetar på ett företag där vi har svenska som arbetsspråk. De flesta svenskspråkiga här är säsongsarbetare och tänker sig inte vara här så länge. De flesta bemödar sig således inte med att lära sig estniska. Jag själv har dock åkt hit med det primära syftet att bli bättre på estniska. Tack och lov har inte den engelska sjukan drabbat det offentliga rummet i lika stor utsträckning som i Sverige, så jag får verkligen bada i språket. Det står på estniska på nästan alla skyltar, och alla jag försöker prata med är mycket tillmötesgående, genom att de, även om jag pratar lite knaggligt, inte byter till engelska. (Så kan det ofta vara för engelskspråkiga som vill lära sig svenska och försöker sig göra förstådda i Sverige.)

Anmäl
2013-01-09 17:36 #6 av: [Jony]

Rätoromanska heter det fjäde språket.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.