Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen - Allmänt om sajten och iFokus - Medlemmar - var bor ni? - Medlemmar presenterar sig - Off topic (OT) Artificiell intelligens Boktips Fonologi och fonetik Grammatik Konstruerade/fiktiva språk Kroppspråk Lagar och lagstiftning Länkar - Föredrag Länkar - Ordböcker/lexikon Länkar - Radio/TV Länkar - Tidningar/hemsidor Råd och tips Semantik Skriftspråk - Stavning/Ortografi Skriftspråk - Tryck och grafik Språk i framtiden Språk i förändring Språkgrupp - Språk i Europa Språkhistoria Stilistik - Chattspråk/SMS-språk Stilistik - Dialekter/lokala varianter Stilistik - Korsord och korsordsord Stilistik - Kvinnligt/manligt språk Stilistik - Lyrik, dikt och poesi Stilistik - Lånord Stilistik - Maktspråk Stilistik - Ordspel och ordlekar Stilistik - Ordstäv och ordspråk Stilistik - Slang Stilistik - Språk i film, tv och litteratur Stilistik - Stilblommor, tidningsankor, tryckfel Stilistik - Ungdomligt språk Stilistik - Ålderdomligt språk Tal-, läs- och skrivsvårigheter Teckenspråk Utdöda/döende språk Vad betyder ordet/meningen? Vad kallas saken/företeelsen? Översättning/tolkning Översättningsgrodor Övrigt
Tal-, läs- och skrivsvårigheter

Spanska

2012-11-24 12:27 #0 av: punkmusic

Någon här som känner för att skriva och eventuellt senare prata spanska och kanske eventuellt lära ut en del?

 

Jag har läst spanska sen grundskolan upp i gymnasiet, ca 5 år + lite aktiviteter utanför skolbänken som innefattat Spanska. Nu är det tyvärr slut med skol spanska men är ivrig på att lära mig mer och även att prata, eller skriva, för att det jag lärt mig inte ska försvinna. Hör gärna av er eller skriv i kommentarer...
Kvällskurser och liknande runt stockholm är också av intresse :)

Anmäl
2012-11-24 15:07 #1 av: Inkanyezi

Det finns väldigt bra kurser på Instituto Cervantes, som har sina lokaler centralt i Stockholm.

Om man vill skriva och läsa spanska, kanske det allra enklaste är att använda något annat intresse som språngbräda. Det kan vara strängt taget vad som helst, stickning, foto, sport eller vadhelst man nu kan ha som man brinner för. Man söker spanskspråkiga diskussionsforum på just det ämne som intresserar en, och där läser man först det som andra skriver, och när man känner sig mogen hoppar man själv in i diskussionerna.

Om man anmäler sig till Instituto Cervantes, så får man också deras nyhetsbrev, på både spanska och svenska, så där kan man hitta en hel del matnyttnigt på hur man uttrycker sig i skrift och motsvarande svenska.

Anmäl
2012-11-26 16:21 #2 av: punkmusic

#1 tack så mycket, jätte smart tips på hur jag kan väva in spanska språket i mina andra aktiviteter!

 

Jag ska genast ta och kolla upp Instituto Cervantes! :)

Anmäl
2012-11-26 16:46 #3 av: Inkanyezi

Det kan vara på sin plats att lägga in ett par tips om vilka diskussionsforum som man bör undvika när man är relativt ny på språket.

Spanska finns i många olika varianter, och framför allt i Karibien är stavning och grammatik tämligen okända, så det kan bli lite hur som helst. Dels blir det svårt att förstå om man inte är inne i det ganska speciella språket, dels kan man få väldigt konstiga uttrycks- och skrivsätt.

Så det är bättre om man hittar sidor från Spanien eller från ställen lite längre ifrån Karibien (men inte Filippinerna). Argentina, Uruguay, Peru, Bolivia och Ecuador. Av de karibiska länderna enbart Colombia och Dominikanska Republiken. Sämsta spanskan hittar du på Kuba, Puerto Rico och i USA. Övriga karibiska länder nånstans mittemellan.

Anmäl
2012-11-26 22:31 #4 av: punkmusic

#3 Bra info då jag tänka åka som volontär dit bort. Jag har hört att Colombia ska ha den bäsa Spanskan, men det kanske ingen kan säga riktigt säkert var den finns... Alltså om jag föärstått rätt är Argentina, Bolivia, Ecuador, Spanien, Peru och Uruguay samt Colmonia de länderna som jag borde satsa på, i alla fall något av dem?

Anmäl
2012-11-27 04:48 #5 av: Inkanyezi

När det gäller volontärarbete skulle jag inte utesluta mellanamerika, Salvador, Guatemala, Honduras, México. Om jag skulle sikta på volontärarbete är Piña Palmera ett ställe som jag tycker är mycket intressant.

Och när det gäller talad spanska har det inte så himla stor betydelse i vilken ände man börjar. Spanskan har väldigt många olika dialekter, och man lär sig med tiden. En del misstag är så klart också oundvikliga, och man kan trösta sig med att inte ens de som har språket till modersmål begriper allting när de kommer till ett nytt ställe.

Utöver diskussionsgrupper finns ju också hundratals bloggar. En av mina favoriter är Yoani Sánchez, Generación Y. Visserligen från Kuba, men det är betydande skillnad på språket som förs av intellektuella och bildade personer och dem man möter i diskussionsgrupper eller i chattkanaler.

Anmäl
2012-11-27 14:49 #6 av: punkmusic

#5 Tack tack! Nu ska jag börja läsa på lite till, haha

Anmäl